Partij voor de Vrijheid (PVV)

Franse wapenleverantie aan Rusland: bedreiging voor veiligheid in Europa - Kamervragen
donderdag 26 november 2009

Vragen van de leden De Roon en Brinkman (beiden PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie over het Franse voornemen om vijf veelzijdige aanvalsschepen, geschikt voor amfibische invasies, aan Rusland te verkopen:


1.)
Kent u het bericht "La vente d'un navire de guerre français à la Russie inquiète « (1) ?


2.)
Hoe beoordeelt u het Franse voornemen om maar liefst vijf helikoptercarriers, geschikt voor amfibische aanvallen, met commandocapaciteit te leveren aan Rusland?


3.)
Bent u op de hoogte van de grote onrust die dit voornemen heeft gewekt in de landen aan de Oostzee (waaronder NAVO-bondgenoten) en de Zwarte Zee ?


4.)
Hoe apprecieert u de Franse visie "dat men geen stabiliteit op het Europees continent kan scheppen en tegelijkertijd kan weigeren om wapens aan Rusland te verkopen" ?


5.)
Bent u het met ons eens, dat als deze verkoop doorgaat, daardoor de veiligheid en stabiliteit in Europa ernstig wordt verstoord? Zo neen, waarom niet?


6.)
Bent u het met ons eens, dat Frankrijk hiermee laat zien dat dit land het zogenaamde Europees Buitenlands- en Veiligheidsbeleid gewoon in de prullenbak mietert en dat dit aantoont dat Europa helemaal niet geschikt en in staat is om zo'n gezamenlijk beleid te voeren? Zo neen, waarom niet? Gaat u stappen zetten om Frankrijk er van te weerhouden deze levensgevaarlijke wapenverkoop door te zetten? Zo ja, wat gaat u doen? Zo neen, waarom niet?

Klik hier om het bericht te lezen op de website van Le Figaro.