Provincie Noord-Holland

Noord-Holland stimuleert alternatieve brandstoffen

26 november 2009 - Nieuwsartikel

De Milieudienst IJmond krijgt ⬠45.000,- van de provincie Noord-Holland om alternatieve brandstoffen aan de man te brengen.

Hiermee wil de provincie bijdragen aan betere luchtkwaliteit in de IJmond, de CO2-uitstoot beperken en anticiperen op het schaarser worden van fossiele brandstoffen. Gedeputeerde Staten (GS) verleenden de subsidie op 24 november 2009 om vraag en aanbod van alternatieve brandstoffen te stimuleren.

Het bedrag wordt over een periode van 3 jaar toegekend voor het stimuleringsplan âIJmond rijdt alternatiefâ. De subsidie wordt ingezet voor promotionele activiteiten rondom het rijden op alternatieve brandstoffen. In de IJmond zijn momenteel 4 locaties in voorbereiding voor het leveren van alternatieve brandstof. Vraag en aanbod hiervan komen nog niet voldoende van de grond. Gedeputeerde Bart Heller (duurzame energie, milieu): âWeinig Noord-Hollanders schaffen een aardgasvoertuig aan omdat de brandstof nauwelijks te koop is, en tankstationhouders investeren niet in aardgasvulpunten omdat er geen afnemers zijn. De economische recessie versterkt dit probleem. Met deze subsidie hopen we die cirkel te doorbrekenâ.

Een belangrijk deel van de milieubelasting in Nederland wordt veroorzaakt door het verkeer. Ook in Noord-Holland is mobiliteit verantwoordelijk voor ongeveer 30% van de CO2-uitstoot. Noord-Holland zet zich in voor de verbetering van het milieu in de provincie zodat lucht, water en bodem schoner worden. Een schoon milieu is belangrijk, omdat het voor een groot deel de gezondheid van mensen en de kwaliteit van de natuur bepaalt. Daarom heeft de provincie onder andere het programma âSchone Mobiliteitâ opgezet. âIJmond rijdt alternatiefâ is hier een onderdeel van. In het programma staan vraag en aanbod van duurzame brandstoffen centraal.

Deze regeling is niet het enige dat de provincie doet in het kader van stimulering van duurzame brandstoffen. Een deel van het provinciale wagenpark rijdt op aardgas en Noord-Holland neemt deel aan de vulpunten-regeling van Verkeer en Waterstaat. Ook stimuleert de provincie lokaal de productie van groengas.

---