Gemeente Baarn

Stop ouderenmishandeling: help jezelf, help de ander Foto van handen van ouderen

U hoort of leest er bijna nooit iets over. Maar als u slachtoffer bent van ouderenmishandeling, bent u niet alleen. In Nederland is één op de twintig ouderen slachtoffer van mishandeling. Misschien vindt u het moeilijker dan vroeger om voor uzelf op te komen. Misschien bent u voor zorg of andere zaken afhankelijk van anderen. En dat maakt u kwetsbaar. Het Steunpunt Huiselijk Geweld helpt u wanneer u te maken hebt met mishandeling. En het Steunpunt helpt ook uw verzorger.

Wat wordt onder ouderenmishandeling verstaan?

U hebt te maken met ouderenmishandeling als u lichamelijk, psychisch en/of materieel schade wordt toegebracht door uw verzorger of een familielid. Ouderenmishandeling heeft veel verschillende vormen. Lichamelijk geweld of seksueel misbruik zijn vormen van mishandeling. Maar het is ook mishandeling als u bedreigd wordt, als u wordt uitgebuit of als bijvoorbeeld uw post wordt achtergehouden. In veel gevallen komt mishandeling voort uit de onmacht, onwetendheid of onkunde van de verzorger. Een voorbeeld is een vrouw die haar dementerende man aan een stoel vastbindt, omdat hij anders continu achter haar aan loopt. In sommige gevallen is er sprake van bewust of moedwillig mishandelen. Bijvoorbeeld een zoon die het zijn vader nog steeds kwalijk neemt dat hij streng is opgevoed en dit vervolgens lichamelijk afreageert op zijn vader die nu afhankelijk van hem is.

Jan (82)
âVeel durfde ik er niet van te zeggen als ze zo tekeerging. Ze maakte me voor van alles en nog wat uit en snauwde me af als ik iets heel normaals vroeg. Ze begon me te negeren. Liet me soms een halve dag in bed liggen, ging de deur uit zonder iets te zeggen of praatte dagenlang niet tegen me. Ik trok mezelf helemaal terug in mezelf en had geen zin meer in contact met mijn vrouw. Ik wilde mijn kinderen niet eens meer zien. Een bezoek aan een arts bracht verandering. Ik vertelde hem na lang aandringen wat er aan de hand was en hij vroeg om een gesprek met mijn vrouw. Vanaf toen konden we weer samen praten.â

Mishandeling melden
Op wat voor manier de mishandeling plaatsvindt, maakt niet uit. Het is belangrijk dat u hulp zoekt. Advies vragen bij het Steunpunt Huiselijk Geweld is een goede eerste stap. Het zetten van deze stap is niet makkelijk, maar het is een mogelijkheid om eindelijk iets te veranderen aan een soms uitzichtloze situatie. Medewerkers van het Steunpunt Huiselijk Geweld luisteren naar uw verhaal en geven u advies en informatie. Zij kunnen u ook in contact brengen met andere organisaties die u verder helpen. Bellen kan altijd anoniem. Als u een melding doet, geeft dit geen verplichtingen. U bepaalt zelf wat u met de informatie en het advies doet.

Het Steunpunt Huiselijk Geweld is er ook voor plegers van ouderenmishandeling. De medewerkers kunnen met u nagaan hoe u op een andere manier met uw situatie kunt omgaan, zonder geweld. Ook daarvoor is er hulp. Bijvoorbeeld door hulp te krijgen bij de zorg voor iemand die van u afhankelijk is. Of door te leren om op een andere manier met boosheid om t e gaan.

Help jezelf, help de ander. Neem contact op met het Steunpunt Huiselijk Geweld. Telefoonnummer: 0900-1262626 (5ct. per minuut). Spreekuur: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Buiten deze tijden kunt u een bericht inspreken. U wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld.

Meer informatie
Voor meer informatie via internet gaat u naar de website Huiselijk geweld Eemland Heuvelrug. Bij acuut gevaar belt u het alarmnummer 112 (politie, ambulance). Ook vindt u informatie over ouderenmishandeling op de website Huiselijk geweld en de website Movisie - Ouderenmishandeling.