Gemeente Baarn

Energiezuinig verbouwen nu extra aantrekkelijk
Thermostaatknop verwarming

Kostenbesparing en diverse subsidies

Energiebesparende maatregelen in uw huis, zoals isolatieglas, een moderne CV-ketel en het aanbrengen van isolatiemateriaal, verdienen zichzelf terug. Vaak komt u ook nog in aanmerking voor tegemoetkoming in de kosten door middel van één of meerdere subsidies van de overheid. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden. Meer informatie en een compleet overzicht van alle regelingen, vindt u op de website Meer met minder. Of neem contact op met Postbus 51: 0800-8051 (gratis).

Subsidie voor isolatieglas
Met ingang van 1 oktober 2009 is de Tijdelijke subsidieregeling isolatieglas in werking. Per daadwerkelijk geplaatste vierkante meter isolatieglas dat voldoet aan de voorwaarden kunt u een korting krijgen van ⬠35. Door het plaatsen van isolatieglas krijgt u ook lagere energielasten en meer wooncomfort in zowel de zomer en de winter. Het heeft ook een positief effect op de waarde van uw woning.

Subsidie voor isoleren woningen en bedrijven
De Provincie Utrecht geeft subsidie op het isoleren van woningen en bedrijfspanden. De subsidieregeling staat open voor eigen woningbezitters, Vereniging van Eigenaren en ondernemers met een eigen bedrijfspand tot 250 m2 in de provincie Utrecht. U kunt subsidie ontvangen voor het isoleren van vloeren, daken en gevels en het plaatsen van HR ++ glas. De subsidieregeling loopt van 1 oktober 2009 tot 1 oktober 2010. Kijk voor meer informatie en om de subsidie aan te vragen op: www.wewillennietstoken.nl Ook kunt u bij de publieksbalie van het gemeentehuis Baarn een folder ophalen.

Lagere BTW voor isolatiewerkzaamheden
De btw voor het uitvoeren van een aantal isolatiewerkzaamheden van woningen is verlaagd van 19 naar 6%. Dit geldt alleen voor een woning van tenminste twee jaar oud. Het gaat daarbij om het btw-tarief voor arbeid en (in beperkte mate) voor materialen. De verlaging geldt niet voor overige âgewoneâ verbouwingen. U kunt de btw-verlaging bespreken met degene die uw isolatiewerkzaamheden gaat uitvoeren. Hij/zij zal het lagere btw-tarief in de factuur verwerken, zodat u minder betaalt. De belastingverlaging is een regeling van het ministerie van Financiën en loopt via de Belastingdienst. Voor vragen over de regeling belt u dan ook met de Belastingtelefoon: 0800-0543.

Energiebesparend Maatwerkadvies
Een maatwerkadvies biedt direct inzicht in de mogelijke energiebesparende maatregelen in een woning, wat deze kosten en welke besparing daarmee mogelijk is. Wanneer u een maatwerkadvies laat uitvoeren door een gecertificeerd adviseur ontvangt u eenmalig een subsidie ter hoogte van de kosten van het advies, met een maximum van ⬠200 (inclusief btw). Als u een maatwerkadvies laat opstellen, heeft u meteen een energielabel voor uw woning. Als de energiebesparende maatregelen die u neemt, uw woning 20% energiezuiniger maken (of u maakt één labelsprong) ontvangt u ⬠300. Lukt het u om uw woning zelfs 30% zuiniger te maken (of u maakt twee labelsprongen), dan kunt u ⬠750 aanvragen. De maatregelen moeten wel voortvloeien uit een officieel maatwerk advies.

Meer Met Minder
Meer Met Minder is het nationale energiebesparingsprogramma voor bestaande gebouwen. Het is een gezamenlijk initiatief van de overheid, woningcorporaties, bouw-, installatie- en energiebedrijven, met als doel tot 2020 2,4 miljoen bestaande woningen en gebouwen aan te pakken en gemiddeld 30% energiezuiniger te maken. Meer Met Minder is dit jaar officieel van start gegaan. Kijk op website Meer met minder voor meer informatie.