Gemeente Achtkarspelen


Achtkarspelen past innovatieve en duurzame retourbemaling toe

Het onttrekken van grondwater leidt niet alleen tot het verlagen van het grondwater in een sleuf of in een bouwput, maar ook tot verlaging van de grondwaterstand in de omgeving. Deze verlagingen kunnen in sommige gevallen ongewenst zijn. Huizen in de buurt van de bouwput zouden ineens scheuren kunnen gaan vertonen.

De bouwput moet echter wel droog zijn om te kunnen werken. Daarom zal het grondwater wel moeten zakken. Te veel water wegpompen naar een andere plek - zoals het kanaal - mag niet, omdat verdroging en zettingen zouden optreden. Maar u kunt grote hoeveelheden grondwater ook niet op het riool kwijt, want daar is het riool niet op berekend. En wilt u het in een sloot pompen dan bent u afhankelijk van de waterkwaliteit.

Bij de vervanging van het riool in de Wigherathorp te Gerkesklooster is daarom op een innovatieve manier het opgepomte grondwater, via een gesloten systeem, in hetzelfde watervoerende pakket teruggevoerd. Al het ontrokken grondwater wordt 100% teruggebracht in de bodem. Zo zal het grondwater niet ongecontroleerd dalen. Hierdoor worden ongewenste zettingen van de bodem voorkomen en lopen de aanliggende huizen weinig risico op verzakken of scheuren.

Retourbemaling is een duurzame technologie. Water dat wordt opgepompt wordt dicht bij die plek weer in de bodem geïnfiltreerd. Het water blijft waar het oorspronkelijk hoort, waarmee de techniek naast duurzaam ook milieuvriendelijk is. Daarom heeft de gemeente in dit specifieke geval bewust gekozen voor deze innovatieve manier van bronneren.Â