Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

HHNK past Sluftergeul aan

Publicatiedatum : 26 november 2009

In de laatste dagen van november voeren we werkzaamheden uit aan de Sluftergeul. De geul zal korter gemaakt worden door het rechttrekken van de bocht aan de oostzijde. Deze aanpassing heeft een positief effect op de natuur en de waterkerende functie van De Slufter.

Kenmerkend voor de Slufter is de kweldervegetatie met planten als zoutmelde, zeekraal, de geurige zeealsem en het lamsoor, waarvan de bloemen in de zomer het hele gebied paars kleuren. De Zanddijk is de zeekering aan de oostzijde van De Slufter. Om te voorkomen dat deze dijk bij een storm onder de golven bezwijkt, mag de totale Sluftermond niet breder worden dan 500 meter. In de zomer hebben we het westelijke deel van de Sluftergeul verlegd. Dat gebeurt elke vier jaar.

Er wordt nu een extra aanpassing aan de Sluftergeul gedaan, die in nauwe samenwerking met Staatsbosbeheer is voorbereid. De bocht aan de binnenkant van de zeereep wordt rechtgetrokken.

Deze aanpassing heeft twee belangrijke voordelen. De monding zal naar verwachting minder snel naar het noorden verplaatsen, waardoor minder vaak in het systeem ingegrepen hoeft te worden. Dit betekent minder verstoring van de natuur en lagere beheerkosten.

Het rechttrekken van de Sluftergeul aan de oostzijde heeft ook een gunstige invloed op het ecosysteem zelf. Bij een te lange geul is de uitgaande stroomsnelheid te klein om de drempel van zand, die in de monding ontstaat bij een storm, weer af te breken. De monding zou kunnen verzanden, met als gevolg dat het gebied de open verbinding met zee verliest. Dat zou enorme invloed hebben op het unieke ecosysteem van De Slufter.

Het werk wordt uitgevoerd door de firma Ooms en gaat twee tot drie weken duren. Het gebied wordt niet afgesloten. Het werk vindt plaats in een gedeelte waar het publiek normaliter niet komt. Het Sluftergebied bestaat uit een krekenstelsel dat soms na een storm onder water staat. Kenmerkend is de kweldervegetatie met planten als zoutmelde, zeekraal, de geurige zeealsem en het lamsoor, waarvan de bloemen in de zomer het hele gebied paars kleuren. Het grootste deel van De Slufter wordt als vogelreservaat beheerd; alleen het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk. In het noordelijke stuk broeden veel vogels, zoals eidereend, bergeend en kluut. In de Sluftergeul leven zeedieren als krabben, garnalen en platvis.