Schildersorganisatie FOSAG: nu duurzaamheid concretiseren

26/11/2009 14:17

FOSAG Belangenbehartiging en Dienstverlening B.V.

FOSAG-voorzitter Jan van Walsem zal tijdens het jaarcongres van schildersorganisatie FOSAG driemaal opgeroepen tot Duurzaamheid.

Allereerst een oproep aan het Kabinet om nu werk te maken van een duurzame economie. Ten tweede een oproep aan de Tweede Kamer om de winterschilder als sociaal inkoopcriterium voor de overheid op te nemen. Ten derde riep Van Walsem het Bestuur en Raad van Commissarisen van bouwpensioenbedrijf Cordares op om in te grijpen zodat de Cordares-directie stopt met het vragen van een woekerprijs voor hun aandelen in het schilderspensioenbedrijf A?-Services.

Duurzaamheid voor Kabinet en overheid

De overheid heeft in de bankencrisis laten zien dat zij in de economie drastisch kan ingrijpen. Nu is ingrijpen door de overheid in de economische structuur nodig om via haar investeringen en inkoop van zo'n veertig miljard euro per jaar een duurzame economie af te dwingen.

Winterschilder moet sociaal criterium zijn voor duurzame overheid

Het is nu tijd dat de overheid de Winterschilder toevoegt als sociaal inkoopcriterium. Het Kabinet heeft dit principe al in 2007 geaccepteerd maar dit moet ook opgenomen worden in de inkoopcriteria van diezelfde overheid. Van Walsem wijst er op dat de schildersbedrijfstak werk maakt van duurzaamheid: initiatieven zoals een Innovatie prestatiecontract "cradle to cradle", samen met afbouworganisatie NOA wordt gewerkt aan verbetering van de isolatie van de buitenschil van woonhuizen, een afspraak met Economische Zaken over energie-efficiency voor metaalconserveringsbedrijven en de FOSAG-glassector die de grootste plaatser is van duurzaam dubbel glas voor woonhuizen; met de nieuwe winterverven werkt de bedrijfstak aan het veel duurzamer maken van vastgoedonderhoud waaraan resultaatgericht werken eveneens een doorslaggevende bijdrage levert. FOSAG bereidt verder groene leverings- en betalingsvoorwaarden voor.

"Duurzaamheid moet ook betekenen: betrouwbaar en eerlijk handelen door Cordares"

Bouwpensioenbedrijf Cordares kocht in 2002 voor 11.000 euro aandelen in schilders-administratiebedrijf A? Services in het kader van een intensievere samenwerking. Bij gebleken succes zouden de beide bedrijven fuseren. In 2005 werd duidelijk dat de samenwerking was mislukt. Toch wilde Cordares de aandelen niet terug verkopen. Toen in 2009 Cordares fuseerde met het ABP moest Cordares de aandelen toch aan de schilderssector aanbieden. Van Walsem: "Blijkbaar probeert Cordares onder deze afspraak uit te komen. Ik roep Bestuur en Raad van Commissarissen van bouwpensioenuitvoerder Cordares op om nu in te grijpen. De Cordares-directie moet betrouwbaar en eerlijk onderhandelen. Nu zij door de gemaakte afspraken gedwongen is om deze aandelen terug te verkopen, vragen zij aan de veel kleinere schildersbedrijfstak in plaats van 11.000 euro de duizelingwekkende som van 2,8 miljoen euro. Niets rechtvaardigt het om te graaien. Duurzaamheid moet ook betekenen: de wil om op een integere manier te (onder-)handelen."

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van FOSAG wordt de heer ir. R. Kortenhorst voorgedragen als voorzitter voor een eerste periode van vier jaar. Voorzitter mr. J. van Walsem treedt af vanwege het bereiken van de statutair maximale periode van zeven jaar.





http://www.fosag.nl

http://www.fosag.nl