Gemeente Lelystad

Verruimde mogelijkheden leegstandwet

Donderdag 26 november 2009

De Leegstandwet is een landelijke regeling die huiseigenaren de mogelijkheid biedt om hun woning tijdelijk te verhuren.

Huis niet verkocht

Dat biedt voordelen voor iemand die bijvoorbeeld in de huidige recessie het huis niet verkocht krijgt en vanwege dubbele woonlasten de woning wil verhuren. Als een eigenaar zijn of haar woning verhuurt op basis van de Leegstandwet, gelden een aantal huurbeschermingsbepalingen niet.

Tijdelijk verhuren

Vanaf 1 januari 2010 zal het tijdelijk verhuren van te koop staande woningen worden vergemakkelijkt. De versoepelingen hebben betrekking op de hypotheekaftrek die kan worden opgeschort en de waardering van woningen met meer dan 250 punten in het woningwaarderingsstelsel.

Hypotheekrenteaftrek

Eén van de versoepelingen is dat vanaf 1 januari 2010 het recht op hypotheekrenteaftrek kan worden opgeschort. Eigenaren van twee woningen waarvan één tijdelijk wordt verhuurd, terwijl deze te koop staat, kunnen na de verhuurperiode (weer) gebruik maken van de mogelijkheid tot hypotheekrenteaftrek totdat de maximale periode van 2 jaar is verbruikt. Tot nu toe was dit niet mogelijk.

Woningwaarderingsstelsel

De huurprijs is gebaseerd op het woningwaarderingsstelsel. Als verhuurder onderbouwt u op basis van het woningwaarderingsstelsel hoe de huurprijs is bepaald. Het is nu zo dat woningen met een waardering van meer dan 250 punten, allemaal dezelfde maximale huurprijs hebben. Vanaf januari 2010 vervalt deze maximalisatie van de huurprijs. De huurprijs van woningen met een hogere waardering dan 250 punten kan worden bepaald door het verschil in huurprijs tussen 249 en 250 punten te extrapoleren.

Rekenvoorbeeld

Voor woningen met een hogere waardering dan 250 punten geldt dus dat de extra punten vermenigvuldigd mogen worden met het verschil tussen de maximale huurprijs bij 250 en 249 punten. Dit bedrag mag vervolgens worden opgeteld bij de maximale huurprijs volgens het woningwaarderingsstelsel.

* Maximale huurprijs woning met 249 punten: EUR 1.161,04
* Maximale huurprijs woning met 250 punten: EUR 1.165,85
* Verschil in huurprijs bovenstaande woningen: EUR 4,81
* Een woning met 260 punten levert een huurprijs op van: EUR
1.165,85 + (EUR 4,81 x 10) = EUR 1.213,95

Bekendmaken regeling

Alhoewel het een landelijke regeling betreft, vindt de gemeente Lelystad het belangrijk om deze regeling onder de aandacht te brengen. Alle makelaars in Lelystad hebben dan ook een informatiepakket hierover ontvangen. Geïnteresseerden kunnen meer informatie krijgen bij de publieksbalie van de afdeling Ruimtelijke Dienstverlening van de gemeente op de Schans 18-02, of bellen met telefoonnummer (0320) 278472.

---