Gemeente Leeuwarderadeel


College bezoekt innovatief autoschadebedrijf

26-11-2009 13:55

"Computergestuurde lasapparatuur, computergestuurde uitlijning, computergestuurde verfmenging, elektronisch voorraadbeheer: alles gaat hier via de computer," vertelt Harry Strampel. Hij is eigenaar van ABS Kalsbeek, een autoschadebedrijf dat auto's repareert die schade hebben na een aanrijding. Het college van de Gemeente Leeuwarderadeel startte recent een nieuwe serie bedrijfsbezoeken en is nu te gast bij ABS Kalsbeek. Strampel leidt het college enthousiast rond in zijn bedrijf dat in Nederland vooroploopt als het gaat om geavanceerde technieken.

Alles gaat via de computer
De burgemeester, de wethouders, de gemeentesecretaris en de bedrijvencontactfunctionaris zien in de werkplaats hoe de speciaal opgeleide monteurs werken met de geautomatiseerde apparatuur. De apparaten registreren alle handelingen van de monteurs. Zo valt bijvoorbeeld na te gaan hoelang een monteur met het spuiten van lak bezig is geweest en hoeveel autolak hij heeft gebruikt. Is de autolak bijna op, dan wordt er automatisch nieuwe lak bijbesteld.

Alles is transparant
Trots toont de heer Strampel op een computer de database met álle onderdelen van álle merken. "Kijk, hier is de tekening van de auto van dit merk. Alle onderdelen staan erin getekend. Nieuwe motorkap nodig? Op de tekening klik ik de motorkap aan. Eén druk op de knop en binnen twee dagen wordt de nieuwe motorkap in Stiens bezorgd." De collegeleden zien dat op het scherm komt te staan hoeveel tijd de monteur nodig heeft voor het demonteren van de oude motorkap en voor monteren van de nieuwe motorkap en wat de totale kosten zijn, inclusief de nieuwe motorkap. Harry Strampel vertelt gedreven verder: "Vroeger rekende de chef op de achterkant van een sigarendoosje uit wat het moest kosten. Nu is het volledig transparant hoeveel de reparatie gaat kosten."

Alles staat op de foto
Bij elke auto met schade leggen ze het hele herstelproces vast via foto's. Ze fotograferen de beschadigde auto zoals die in de werkplaats binnenkomt. Vervolgens maken ze foto's tijdens de reparatie. Alle foto's slaan ze in een systeem op. De schade-expert van de verzekeringsmaatschappij kan inloggen in dit systeem en kan dagelijks zien wat de stand van zaken is rond het herstel van de motorkap. Het gevolg is dat de schade-expert niet meer langs hoeft te komen, maar online het hele proces kan volgen van het herstel van de schade.

ISO-gecertificeerd bedrijf
Vijf jaar geleden is ABS als B.V. opgericht. Eerst is een selectie gemaakt van bedrijven die zich onderscheiden qua innovatie en bedrijfsvoering. Deze bedrijven zijn uitgenodigd om zich aan te sluiten bij ABS Autoherstel B.V. En er waren bedrijven die zelf aanboden om zich aan te sluiten. Inmiddels zijn 92 bedrijven aangesloten volgens de franchiseformule. Dat betekent dat elke vestiging zelfstandig is en een eigenaar heeft. Omdat de organisatie behoorlijk vooroploopt en uitstekende prestaties levert, doen ze zaken met alle verzekeringsmaatschappijen. Het bedrijf is ISO-gecertificeerd, wat betekent dat het bedrijf aan strenge eisen voldoet.

Als jongetje al gek van auto's
Als klein jongetje was Harry Strampel al gek van auto's. Als zijn vader een nieuwe auto ging kopen, wilde hij per se mee. Na jarenlange ervaring als manager bij een bedrijf in autolakken, greep hij de kans om autoschadebedrijf Kalsbeek over te nemen aan het Noarderfjild in Stiens. Inmiddels heeft hij het bedrijf ontwikkeld tot een vernieuwend en toonaangevend bedrijf. Eén van de wethouders zegt dan ook aan het eind van het bezoek: "Ik hie nea tocht dat dit sa'n ynnovatyf bedriuw wie."