Rijksvoorlichtingsdienst

Brede Europese steun voor Nederlands voorstel over toelating genetisch gemodificeerde organismen (ggo's)

De Europese Commissie gaat het Nederlandse voorstel overnemen om lidstaten zelf verantwoordelijk te maken voor het toelaten van ggo-teelten in eigen land. Veel Europese lidstaten hebben het voorstel breed ondersteund. Dat bleek vandaag tijdens de slotdag van de 2-daagse internationale conferentie over het gebruik van ggo's in landbouw en voedselproducten dat werd bijgewoond door 22 EU lidstaten en 2 aspirant lidstaten. De conferentie werd voorgezeten door minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaiteit (LNV).

Nu is het nog zo dat alle lidstaten gezamenlijk beslissen over het toelaten van teelten in heel Europa. Dat leidt in de landbouw- en milieuraad meestal tot het staken van de stemmen en dan hakt de Europese commissie de knoop door.

Belangrijke stap

Volgens minister Verburg is het een belangrijke stap voorwaarts: "We gaan nu in Europa niet langer discussiëren over óf we ggo's willen, maar over hóe we het willen". De lidstaten riepen vanmorgen tijdens een high-level round table de Europese Commissie op om haast te maken met het doorvoeren van het Nederlandse voorstel. Verburg: "De landen willen dat de nieuwe Europese Commissie die binnenkort aantreedt gebruik maakt van bestaande regelgeving. We willen geen tijdrovende nieuwe maatregelen."

Verder is er brede overeenstemming over dat de Europese voedsel en warenautoriteit EFSA dé sleutelrol houdt in het wetenschappelijk goedkeuren van ggo-gewassen en -producten. Het gaat daarbij om de veiligheid van mens, dier en plant. Overigens geldt voor de producten een ander voorstel dan voor teelten: als de EFSA producten heeft goedgekeurd, kunnen die op de markt komen en mogen afzonderlijke lidstaten die niet weigeren.

Sociaal economische aspecten

Er is vanmorgen ook gesproken over welke sociaal-economische aspecten meespelen bij het beoordelen van ggo's. Te denken valt aan bijvoorbeeld een hogere opbrengst, een hogere productiviteit, de gezondheid voor werknemers en consumenten, telersvrijheid en biodiversiteit. Niet alle landen zitten op één lijn over het meewegen van deze en andere aspecten. Er is wel overeenstemming dat de sociaal-economische aspecten objectief en wetenschappelijk aantoonbaar moeten zijn en dat ze geen handelsbelemmeringen in WTO-verband mogen veroorzaken.

Ook over de sociaal-economische aspecten wordt de Europese Commissie om een voorstel gevraagd, maar dat is losgekoppeld van het voorstel over het nationaal toelaten van teelten.