Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa beboet energienetbeheerders Westland en Delta Netwerkbedrijf

30-09 / 26-11-2009

Uit onderzoek van de NMa blijkt dat de regionale netbeheerders Westland Infra Netbeheer B.V. en Delta Netwerkbedrijf B.V. niet alle wettelijke procedures op orde hadden om de risicos ten aanzien van de kwaliteit en capaciteit van hun elektriciteits- en gasnetwerken voldoende te beheersen. Daarom legt de NMa aan Westland boetes op van in totaal EUR 388.000 en aan Delta Netwerkbedrijf boetes van in totaal EUR 338.000.

Bij zowel Westland als Delta Netwerkbedrijf voldeed de methode van risicoanalyse niet aan de eisen die de wet daaraan stelt. De methode maakt onderdeel uit van het zogeheten kwaliteitsbeheersingssysteem (KBS), waarmee zij bedreigingen voor de kwaliteit van het net tijdig kunnen opsporen. Dit is van belang omdat de netbeheerders hiermee storingen en onderbrekingen in het netwerk kunnen voorkomen. Het uitvallen van deze netten heeft immers onmiddellijk grote economische en maatschappelijke gevolgen. Daarnaast beschikte Delta Netwerkbedrijf gedurende drie maanden in 2008 niet over een KBS dat aangepast was aan haar gereorganiseerde organisatie.
Westland heeft boetes gekregen vanwege de gebreken in haar risicoanalyse en Delta Netwerkbedrijf voor het niet-aanpassen van haar KBS aan de veranderingen in haar organisatie.

Nederland heeft momenteel een van de beste netwerken in Europa. Om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst zo blijft, is blijvend goed beheer en onderhoud noodzakelijk. Mede daarom heeft de NMa in 2008/2009 voor de tweede keer de kwaliteits- en capaciteitsdocumenten (KCDs) van de netbeheerders beoordeeld. Met deze KCDs moeten netbeheerders aantonen dat ze over voldoende capaciteit beschikken om gas en elektriciteit te verplaatsen van de bron, de producent, naar een bedrijf of huishouden. Verder moet de netbeheerders de procedures op orde hebben om de kwaliteit van het net te waarborgen. In september 2009 legde de NMa een last onder dwangsom op aan NRE, en in oktober 2009 aan Obragas en Netbeheer Haarlemmermeer omdat zij niet alle wettelijke procedures op orde hebben om de risicos te beheersen ten aanzien van de kwaliteit en capaciteit te garanderen van elektriciteits- en gasnetwerken.