CDA

Ria Oomen: CDA pleit voor streng toelatingsbeleid nieuwe lidstaten

De EU moet zeer streng omgaan met het toelaten van nieuwe landen. Het gaat hierbij niet alleen om landen van de Westelijke Balkan (Macedonië, Albanië) maar ook om een land als IJsland dat ook het lidmaatschap heeft aangevraagd.

Dit stelt de CDA delegatie in het Europees Parlement. Vandaag heeft het EP over de uitbreidingsstrategie een resolutie aangenomen..

CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (woordvoerder Uitbreiding): "De verankering van de rechtsstaat is een absolute prioriteit voor alle kandidaat-lidstaten. Het gaat hier niet om een technische zaak zoals het openen van onderhandelingshoofdstukken, maar om de waarden die aan de basis van de Europese samenwerking liggen. Wij zeggen dat landen zoals Servië volledig moeten meewerken met het Joegoslavië tribunaal in Den Haag."

Voor wat IJsland betreft vindt het CDA dat dit land het deposito-garantiestelsel voor spaarders moet toepassen. Ria Oomen-Ruijten: "IJsland is al lid van de Europese Economische Ruimte, dat houdt in dat heel veel EU wetgeving al door dat land is overgenomen. Het land zou daarom in technische zin snel kunnen toetreden. Wij zullen die toetreding echter blokkeren zolang IJsland nog dwarsligt voor wat betreft garanties voor spaarders. Dit moet absoluut geregeld zijn voordat onderhandelingen met IJsland gaan plaatsvinden."