Gemeente Nijmegen

Sportadviestest voor basisscholieren

26/11/2009

Bovenbouwleerlingen van basisscholen Aquamarijn en De Vossenburcht doen de komende weken een sportadviestest. Sportservice Nijmegen organiseert de testen in het kader van het Nijmeegs gezondheidsbeleid. In het schooljaar 2010-2011 wordt de sporttest op alle Open Wijkscholen in de stad gehouden.

De sportadviestest helpt kinderen om erachter te komen welke sport geschikt is voor hen. Als kinderen een sport beoefenen die bij hen past, zullen ze er meer plezier aan beleven en de sport langer en actiever beoefenen.

Onder begeleiding van de vakleerkracht wordt in de gymzaal op school gekeken naar spierkracht, sprongkracht, snelheid, coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen en sportinteresse. Na de sportadviestest en het invullen van een vragenlijst krijgen alle leerlingen begin januari een persoonlijk certificaat met de resultaten (een sportprofiel en een sportadvies) uitgereikt. In het sportprofiel wordt van de zes fysieke eigenschappen aangegeven hoe goed ze ontwikkeld zijn. Het sportadvies geeft aan welke sporten passen bij het profiel en de interesses van de leerling.

De sportadviestest maakt deel uit van het gemeentelijk gezondheidsbeleid, vervat in de nota Gezond Nijmegen. De nota zet in op drie thema's: verkleinen van gezondheidsverschillen tussen wijken en tussen hoog- en laagopgeleiden, een gezond gewicht, een betere balans tussen voeding en beweging, en alcoholpreventie bij jongeren.