Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Nieuwe versie PGS 25 beschikbaar

26-11-2009

PGS 25 `Aardgas afleverinstallaties voor motorvoertuigen' is geactualiseerd. De nieuwe versie is beschikbaar op de website Publicatiereeksgevaarlijkestoffen.nl.

De richtlijn is opgesteld ter vervanging van de huidige PGS 25 en PGS 27 `Gecomprimeerd aardgas - installaties voor het inpandig afleveren aan motorvoertuigen`.

In de geactualiseerde publicatie zijn de nieuwe inzichten ten aanzien van veiligheidsafstanden, de toepassing van groen gas en risico analyses in overleg met vertegenwoordigers van RIVM opgenomen. De huidige stand der techniek ten aanzien van de Europese regelgeving voor explosieveiligheid (ATEX) en drukapparatuur (Richtlijn Drukapparatuur) is doorgevoerd. De PGS is in lijn gebracht met Europese normen.

In PGS 25 zijn de regels opgenomen voor aardgas afleverinstallaties waarmee een aanvaardbaar beschermingsniveau voor mens en milieu wordt gerealiseerd. De richtlijn geeft een volledige beschrijving van deze eisen, waarbij voor aspecten die (nog) niet elders zijn geregeld ook voorschriften zijn geformuleerd. Aspecten die bij wet zijn geregeld zijn kort toegelicht en voorzien van verwijzingen en vindplaats.

Voor de bepaling van het vereiste beschermingsniveau is uitgegaan van de huidige stand der techniek. De voorschriften in de PGS vormen een nadere invulling van de bepalingen uit de Wet milieubeheer, de Arbeidsomstandighedenwet- en regelgeving en het Bouwbesluit. Vergunningsverleners en het bevoegde gezag zoals de VROM- en arbeidsinspectie en de brandweer kunnen de PGS richtlijn gebruiken voor toezicht houdende en adviserende taken.

Voor gasleveranciers, installateurs en de eigenaars/gebruikers van aardgas afleverinstallaties en alle overige belanghebbenden biedt deze publicatie een naslag voor alle aspecten die een rol spelen bij het ontwerpen, bouwen, in stand houden en het bedrijven van aardgas afleverinstallaties.