Gemeente Rhenen


Regionalisering Brandweer

26 november 2009 - De gemeenteraad zal op 15 december 2009 worden gevraagd in te stemmen met de regionalisering van de brandweer. Het college van B&W heeft inmiddels ingestemd met de regionalisering.

Op 9 juli 2008 heeft het algemeen bestuur van de Veiligheids Regio Utrecht het definitieve besluit genomen om de geregionaliseerde brandweer verder vorm te geven. Vervolgens heeft de gemeenteraad van Rhenen op 30 september 2008 ingestemd met de ontwikkeling naar één geregionaliseerde brandweerorganisatie. Op 6 juli 2009 heeft het algemeen bestuur ingestemd met de fundamenten van de nieuwe organisatie.

Aan de gemeenteraad wordt nu gevraagd de oprichting van de geregionaliseerde brandweerorganisatie per 1 januari 2010 te bekrachtigen zodat de nieuwe organisatie met ingang van 1 januari 2010 formeel van start kan gaan. Met de regionalisering zal de kwaliteit van de brandweerzorg en in het verlengde daarvan de rampenbestrijding en crisisbeheersing in de regio verbeteren en verder professionaliseren. Er zal op het gebied van brandweerzorg een gelijkwaardig kwaliteitsniveau in alle 29 gemeenten in de provincie Utrecht ontstaan. Door een efficiënte en effectieve organisatie moet er meer continuïteit en minder kwetsbaarheid ontstaan. Daarnaast zal de positie van de vrijwilliger versterkt worden.