DBC Onderhoud

Registratie van verwijsgegevens verplicht per 1 januari 2010 26-11-2009 14:04

Registratie van verwijsgegevens verplicht per 1 januari 2010 Voor de doorontwikkeling van de DBC-systematiek is de beschikbaarheid van verwijsinformatie van groot belang. Met deze informatie worden bijvoorbeeld multidisciplinaire zorgproducten ontwikkeld die een juiste weerspiegeling zijn van de dagelijkse praktijk in ziekenhuizen. Het registreren van verwijsgegevens is daarom vanaf 1-1-2010 verplicht.

Â

Verwijsinformatie maakt patiëntstromen en de totaal geleverde zorg als gevolg van een bepaalde zorgvraag inzichtelijk. Deze informatie kan worden gebruikt in de doorontwikkeling van de DBC-systematiek. De registratie van verwijsgegevens zou daarom aanvankelijk al per 1 januari 2008 ingevoerd worden (zie ook het Gebruikersdocument uitlevering deel 3 v20071201). De invoering is een aantal keren wegens implementatieproblemen uitgesteld, maar is per 1 januari 2010 een feit.
Alhoewel het voorlopig nog wel mogelijk blijft om DBCâs zonder verwijsgegevens te declareren en aan te leveren aan het DIS, is het van belang om de registratie van verwijsgegevens zo spoedig mogelijk in te richten om latere problemen met aanlevering en declaratie te voorkomen.

Â

Specificaties registratie verwijsgegevens
Onderstaande tabel toont de registratiespecificaties. In de gebruikersdocumenten vindt u nadere informatie over deze verwijsgegevens en enkele voorbeelden. De documenten zijn te vinden op de website van DBC-Onderhoud: gebruikersdocumenten .

Â

Registratiespecificaties per 1-1-2010

TabelFaqcure

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is bij interne verwijzing het AGB-nummer van instelling en specialisme optioneel. Die gegevens zijn namelijk al gekoppeld aan het verwijzende zorgtrajectnummer en op die manier te achterhalen. Zie voor verdere informatie de eerder genoemde gebruikersdocumenten.