Stichting Natuur en Milieu

Energie betalen via stroomprijs beter dan via belastingen

Consument betaalt altijd de rekening

26 november 2009 - Stichting Natuur en Milieu vindt het een goed plan van minister Van der Hoeven om in de toekomst het geld voor duurzame energie via de energierekening op te halen in plaats van via de belastingen. Het is eerlijker dat de gebruiker (de vervuiler) betaalt dan de belastingbetaler. Betalen via het verbruik geeft bovendien een prikkel voor de broodnodige energiebesparing.

Om het klimaatprobleem aan te pakken heeft het Kabinet al eerder besloten dat in 2020 in Nederland 20 procent van de opgewekte energie duurzaam moet zijn. Daarmee voldoet Nederland ook aan de eisen in Europees verband. De huidige subsidieregeling SDE wordt gefinancierd via de belastingen.

Betalen via de stroomrekening is niet alleen eerlijker, maar ook beter voor het klimaat. De gebruiker kan zijn energierekening omlaag brengen door bijvoorbeeld zuinige apparaten en verlichting te gebruiken. Daarmee komt ook energiebesparing weer een stapje dichterbij.

Of de consument ongeveer acht euro per maand extra gaat betalen, hangt vooral af van de vraag of alleen consumenten of ook bedrijven gaan betalen. Natuur en Milieu vindt het logisch dat ook het bedrijfsleven meebetaalt.

Duurzame energie is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor energiezekerheid (Nederland wordt minder afhankelijk van olie uit instabiele regios) en voor nieuwe banen. Zo werken in Duitsland inmiddels meer mensen in de zonne- en windindustrie dan in de auto-industrie.

Publicatiedatum: 26-11-2009