Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Ministerie van VROM

Nieuwsbericht 26 november 2009

Je Eigen Stek Go4it winnaar Zilveren Woonladder

De Zilveren Woonladder is vandaag tijdens de Manifestatie van de Buurtalliantie uitgereikt aan het project "Je Eigen Stek Go4it". Deze prijs van 10.000 euro is voor het beste initiatief voor woonvormen die niet tot de reguliere woningmarkt horen. Met deze prijsvraag willen de ministeries van VROM/WWI en VWS de gezamelijke verantwoordelijkheid voor de aandachtsgroepen van maatschappelijke opvang benadrukken.

Je Eigen Stek Go4it is een huis voor dak- en thuislozen waar de bewoners zelf alles regelen; van het dagelijkse overleg over corvee en boodschappenlijstjes tot en met de aankoop van meubels en een nieuwe stofzuiger. Het is een eerste stap naar zelfstandig wonen. Het project is ingediend door HVO-Querido, een organisatie voor opvang, woonbegeleiding en dagactiviteiten, samen met woningcorporatie Eigen Haard, Stadsdeel Oud Zuid, Stichting Voor maatschappelijke dienstverlening Puur Zuid en de Hogeschool van Amsterdam. De jury waardeert de mate waarin de bewoners 'in eigenbeheer' de opzet en de dagelijkse gang van zaken bepalen. De jury beschouwt dit project als het beste van de ingediende projecten in zelfbeheer. De uitstroom vanuit het project naar doorstroomwoningen bewijst het succes van de aanpak.

Naast de winnaar waren het Woonproject Villa en De Nieuwe Nachtegaal genomineerd. Het Woonproject Villa is een woongroep met woonvoorzieningen en zelfstandige appartementen voor jongeren met verschillende handicaps. De jury waardeert de toekomstgerichtheid van het project. Ouders van gehandicapte kinderen nemen alvast het initiatief voor het realiseren van een woonvoorziening voor als hun kinderen in de toekomst het huis uitgaan. De jury is gecharmeerd van het ontwerp, de regie die de ouders hebben getoond in het zoeken en vinden van partners en van de integratie van het project in de stedelijke omgeving. De Nieuwe Nachtegaal is een project dat de verbinding maakt tussen, wonen, leren, werken, zorg, welzijn en kunst in de wijk. Voormalig verzorginghuis de Nieuwe Nachtegaal is omgebouwd tot een multifunctioneel gebouw voor omwonenden. Met appartementen voor begeleid wonen en diverse voorzieningen.De jury vindt dat het project op een knappe manier draagvlak en betrokkenheid bij omwonenden heeft gerealiseerd. Een afgeschreven gebouw wordt op een inventieve manier opnieuw gebruikt. Het project weet dankzij veel samenwerkingspartners veel verbindingen te leggen.

Het doel van de Zilveren Woonladder is om te stimuleren dat er voor iedereen een plek op de woonladder is. Elk jaar heeft de Zilveren Woonladder een thema. Dit jaar is dat 'het betrekken van de bewoners zelf en hun familie'. De reden voor dit thema is dat deze groep nog onvoldoende in beeld is. De mogelijkheden van participatie zijn vaak zo ingericht dat deze onvoldoende aansluiten bij de mogelijkheden van de betrokkenen zelf. Het is vaak moeilijk om het vertrouwen van deze groep mensen te winnen zodat zij hun eigen ervaringen in willen brengen. De kwaliteit van woonvoorzieningen verbetert als de participatie van deze groep zelf goed is geregeld. Dit is een belangrijk onderdeel van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.