Partij van de Arbeid

PvdA-plan tegen gedwongen huwelijk

De vrijblijvende aanpak van huwelijksdwang en achterlating is Tweede-Kamerlid Khadija Arib al jaren een doorn in het oog. In een uitvoerig plan van aanpak roept ze het kabinet op de regie te nemen in het tegengaan van deze verschijnselen. Het wordt tijd dat concrete beleidsvoornemens worden opgesteld, in samenwerking met andere ministeries en instanties.

Huwelijksdwang en achterlating komen in verschillende migrantengemeenschappen in Nederland voor. Kinderen worden in landen van herkomst uitgehuwelijkt of achtergelaten zonder dat wordt nagegaan waar het kind verblijft. Na de vakantie keren de kinderen niet terug naar school en zijn ze uit beeld.

Arib vindt onder meer dat elk schoolverzuim moet worden geregistreerd en moet worden nagegaan wat de reden ervan is. `De leerplichtambtenaar moet direct in actie komen wanneer een kind na een vakantie in het land van herkomst niet op school verschijnt. Hij schakelt waar nodig Jeugdzorg in, en andere betrokken organisaties.'

'De mogelijkheden voor hulp moeten beter bekend worden gemaakt', licht Arib verder toe. 'Leraren en vertrouwenspersonen moeten beter voorgelicht worden en alerter zijn op signalen van dreigende uithuwelijking en achterlating.'

De PvdA-fractie vindt dat de overheid een centrale rol heeft in het bestrijden van geweld tegen kinderen en pleit ervoor dat de overheid zich actief inzet en maatregelen neemt tegen gedwongen huwelijken en achterlating. Arib doet met haar plan van aanpak veertien concrete voorstellen die deze verschijnselen beogen tegen te gaan.

In de discussie over huwelijksdwang worden vaak Marokkaanse en Turkse gemeenschappen genoemd. Arib wijst erop dat het fenomeen ook voorkomt bij Irakese, Afghaanse, Egyptische, Surinaams-Hindoestaanse, Somalische, Pakistaanse, Koerdische, Chinese, Roma en Molukse gemeenschappen.