Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Informatie over tweede nationaliteit vaak onnodig

26 november 2009

Dossiermappen Gebruikers van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) zullen in de toekomst niet langer informatie ontvangen over tweede nationaliteiten van mensen als deze informatie niet nodig is voor het uitvoeren van hun taak. Staatssecretaris Bijleveld beperkt de verstrekking tot die informatie die strikt noodzakelijk is.

Nu ontvangen de gebruikers vaak onnodig informatie over alle nationaliteiten die iemand bezit. Daarnaast informeert de staatssecretaris alle gemeenten dat zij verzoeken van consulaten en ambassades uit andere landen om gegevens uit de GBA moeten afwijzen. De Wet GBA staat deze gegevensverstrekking niet toe.

Staatssecretaris Bijleveld neemt deze maatregelen naar aanleiding van de discussie over registratie van tweede nationaliteiten in de GBA. Deze discussie ontstond na een wijziging van de Marokkaanse nationaliteitswet dit jaar. Door deze wijziging kregen ook alle kinderen van een Marokkaanse moeder met terugwerkende kracht de Marokkaanse nationaliteit. Dit is ook het geval als die kinderen niet staan ingeschreven bij de burgerlijke stand van Marokko.

Er zijn mensen die geen prijs stellen op een tweede nationaliteit maar die hiervan geen afstand kunnen doen, omdat het land van toekenning dat niet toestaat. Sommigen van hen maken bezwaar tegen registratie van hun ongewenste tweede nationaliteit in de GBA. Mensen met kinderen die ook automatisch een tweede nationaliteit krijgen, willen vaak niet dat de autoriteiten van het land van de tweede nationaliteit hun kinderen kent en registreert. Dit bijvoorbeeld vanwege eventuele verplichtingen voor dienstplicht.

Staatssecretaris Bijleveld geeft aan dat keuzevrijheid om zelf te bepalen of een tweede nationaliteit al dan niet wordt geregistreerd in de GBA niet haar voorkeur heeft. Registratie in de GBA is nodig voor een effectieve uitvoering van overheidstaken en een adequaat dienstverleningsniveau van de overheid. Een betrouwbare GBA moet de feiten registreren. Het feit dat iemand een tweede nationaliteit heeft, verandert niet door het al dan niet registreren van die nationaliteit.