Amsterdam krijgt eerste elektrische schoonmaakauto voor stadsmeubilair

26/11/2009 15:10

Creative Venue BV

JCDecaux gebruikt Amsterdam als etalage voor duurzaam onderhoud publieke voorzieningen

26 november 2009 - De stad Amsterdam krijgt een primeur in Nederland. Vanaf morgen heeft de hoofdstad de eerste elektrische schoonmaakauto rondrijden voor het reguliere dagelijkse onderhoud aan het stadsmeubilair. In het bijzonder gaat het om het onderhoud en beheer van zo'n 2500 abri's, informatiezuilen, lantaarnpalen, afvalbakken, banken, kiosken en openbare toiletten die door JCDecaux zelf worden gefinancierd, beheerd en op dagelijkse basis onderhouden. De auto van JCDecaux werd vanmiddag gepresenteerd aan de internationale pers die een bezoek bracht aan de Klimaatstraat in het kader van Amsterdam Topstad.

Voor JCDecaux, gespecialiseerd in stadsmeubilair, markeert deze eerste elektrische schoonmaakauto de enorme stappen die de komende jaren gezet gaan worden om openbare ruimtes en publieke voorzieningen steeds duurzamer in te richten en zo efficiënt mogelijk te onderhouden. JCDecaux verwacht de komende jaren het wagenpark te hebben vervangen voor elektrische bedrijfswagens en heeft de ambitie om binnen enkele jaren CO2 neutraal te operen.

René Witzel, algemeen directeur van JCDecaux, ziet grote mogelijkheden om de inrichting van openbare ruimtes in stedelijke gebieden vergaand te verduurzamen: "Op dit moment rijden onze onderhoudsmonteurs door een betere logistieke planning al veel minder kilometers dan 5 jaar geleden. Verder gebruiken we al geruime tijd gedemineraliseerd water om onze objecten zonder zeep te wassen en zetten we objecten neer die een tijdloos design hebben en gemaakt zijn van duurzame recyclebare materialen."

Ondanks dat de objecten in veel gevallen ook al voorzien zijn van energiezuinige verlichting en groene stroom zodat ze passen in een duurzaam vormgegeven openbare ruimte, kan er volgens Witzel kan nog veel meer bereikt worden: "Zeker als we in staat zijn samen met gemeenten stadsmeubilair te ontwerpen en neer te zetten dat qua duurzaamheidconcept meer functies heeft dan alleen maar die van informatiezuil, een zitbank in een park of bushalte. Straks hebben we bijvoorbeeld voor elektrische auto's en scooters oplaadpalen in onze informatiezuilen."

Volop kansen voor een duurzame functionele publieke ruimte

Witzel ziet enorme groeikansen voor zijn bedrijf vanuit de huidige samenwerking met ruim 55 gemeenten in Nederland. "We zijn wereldwijd de meest geslaagde vorm van publiek-private samenwerking en kunnen met gemeenten grote stappen voorwaarts maken. We werken al ruim 20 jaar nauw samen met de gemeente Amsterdam. En dat is wat ons betreft een fantastische basis om in diverse publieke ruimtes op zoek te gaan naar een nieuwe functionele duurzame inrichting met als basis onze (nieuwe) objecten en onderhoudssystemen. Denk aan informatiezuilen gecombineerd met gescheiden afvalbakken voor batterijen, mobiele telefoons, spaarlampen en kleine elektrische apparaten. We maken onze objecten toch al frequent schoon dus gescheiden afval nemen we dan direct mee. Minder objecten op straat zorgen voor een rustiger en veiliger straatbeeld en bovendien levert dat minder 'wildplak' en graffity op."

Totale opfrisactie voor Amsterdam

De eerste elektrische auto van JCDecaux is vrijdag 27 november het vlaggenschip van een groots opgezette schoonmaakactie die samen met Amsterdam Topstad tot stand komt. Het bedrijf mobiliseert dan naast het vaste team dat in Amsterdam dagelijks actief is, alle medewerkers uit het hele land (van Groningen tot Limburg) om het Amsterdamse stadsmeubilair - w.o. abri's, informatiezuilen en openbare toiletten - vlak voor de feestdagen een extra opfrisbeurt te geven. "Als partner van de stad willen wij er graag voor zorgen dat deze er ook op en top uitziet", aldus Witzel.

De actie start om 09.00 uur op het Museumplein ter hoogte van de plaats waar het logo

"I AMSTERDAM" opgesteld staat.