Gemeente Noordwijk

P E R S B E R I C H T

Lisse, 19 november 2009
Derde armoedeconferentie geslaagd

Op 17 november heeft de derde armoedeconferentie plaatsgevonden. Tijdens deze avond zijn de resultaten van het afgelopen jaar toegelicht. Aan de hand van twee films en een aantal stellingen zijn diverse dilemma's besproken. Uit de discussies blijkt dat de vraag "Tot hoever gaat de eigen verantwoordelijk van de burger en waar begint de verantwoordelijkheid van de overheid? "niet eenvoudig te beantwoorden is. De avond is door de deelnemers positief en zinvol ervaren. Volgend jaar wordt opnieuw een conferentie georganiseerd.

De ISD Bollenstreek heeft samen met de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen op 17 november de jaarlijkse armoedeconferentie georganiseerd. Bij de conferentie waren circa 130 deelnemers aanwezig. Dit waren burgers, cliënten van de ISD, commissie- en raadsleden, maatschappelijke organisaties, intermediairs, ambtenaren en overige belangstellenden.

Tijdens de conferentie zijn de resultaten van het afgelopen jaar besproken. Het minimabeleid is aangepast en verruimd. Het beleid is voor de vijf ISD-gemeenten bijna hetzelfde. Per gemeente is een uitgebreide brochure "Extra Geld, meer zelfstandigheid" beschikbaar. In de brochure staan de regelingen die de ISD en de gemeenten hebben voor mensen met een laag inkomen. De gemeente Lisse heeft een armoedemonitor gehouden. Hieruit blijkt welke inwoners uit Lisse nog geen gebruik maken van de regelingen en hiervoor mogelijk wel in aanmerking komen. Om mensen te helpen met het invullen van formulieren is de ISD gestart met een Formulierenbrigade. Via de ISD-rubriek op de gemeentepagina wordt informatie over diverse regelingen gegeven. Het is mogelijk om een budgetcursus te volgen. Al deze maatregelen hebben er toe geleid dat het aantal aanvragen in 2009 ten opzichte van 2008 gemiddeld met 40% is toegenomen. Conclusie is dat veel zaken die vorig jaar zijn toegezegd zijn opgepakt.

Resultaten armoedeconferentie 2009
Tijdens de avond heeft aan 14 tafels op basis van twee films en een aantal stellingen een goede discussie plaatsgevonden. Film één ging over een failliete zorgmakelaar en film twee was de film van de gemeente Noordwijk, waar in vogelvlucht de taakvelden van de Wet maatschappelijk ondersteuning worden getoond. De onderwerpen waarover discussies hebben plaatsgevonden zijn: · Heeft iedereen recht op een PGB en wat gebeurt er als een zorgmakelaar failliet gaat? Wie is verantwoordelijk voor de financiële consequenties? · Wie is verantwoordelijk voor de zorg van familieleden en voor de noodzakelijke voorzieningen? · Moeten mensen verplicht worden om een cursus budgetbeheer te volgen? · Als mensen zich niet houden aan de afspraken, moet de schuldhulpverlening dan stopgezet worden?
Uit de discussies blijkt dat het niet eenvoudig is om aan te geven tot hoever de burger zelf verantwoordelijk is en waar de verantwoordelijkheid van de overheid begint. De ondersteuning door de overheid mag niet als betuttelend overkomen, maar als de overheid wel zorg verleent, tot hoever mag de overheid dan voorwaarden stellen? Het met elkaar van gedachten wisselen over deze vragen is een goede zaak en levert ideeën op voor de uitvoering.

Door de actieve en positieve bijdrage van de deelnemers was het opnieuw een geslaagde conferentie. Dit blijkt ook uit de enquête die door de deelnemers is ingevuld.

Van de bijeenkomst wordt een uitgebreid verslag gemaakt. Als het verslag beschikbaar is, wordt via de website en de lokale bladen bekend gemaakt waar dit verslag te verkrijgen is.