Woonbond


26-11-2009

Gebiedsplan De Gagel vastgesteld door Utrechtse gemeenteraad

De Utrechtse gemeenteraad heeft vorige week (19 november) het gebiedsplan De Gagel Vernieuwt vastgesteld. Hiermee ligt de weg open voor sloop-nieuwbouw van de woningvoorraad van een noordelijk deel van de Utrechtse aandachtswijk Overvecht.

Volgens het college van B&W, de coalitiepartijen in de gemeenteraad en de betrokken corporaties Mitros, Portaal en Bo-Ex is sloop en nieuwbouw van 1100 woningen noodzakelijk om de brede aanpak van de wijk (hoofddoelstelling: sterkere mensen, betere buurt) te laten slagen. Protesten van bewoners en oppositiepartijen wegen hier volgens de coalitiepartners onvoldoende tegenop.

Het gebiedsplan De Gagel Vernieuwt voorziet in de renovatie van 1500 woningen, de verkoop van 300 woningen en de gefaseerde sloop van in totaal 1100 woningen in 2 verzorgingstehuizen en 9 tienhoogflats, waarvoor 1500 nieuwbouwwoningen in de plaats zullen komen. De nieuwbouw bestaat uit minimaal 500 eengezinswoningen en zal een mix zijn van sociale huur, sociale koop en middeldure koop. Elders in de wijk (Ramsesdreef) worden in een groene zone nog 170 tot 190 eengezinswoningen gebouwd. Van de nieuwbouwwoningen wordt een deel geschikt gemaakt voor ouderen en mensen met een beperking. De 4000 woningen in De Gagel bestaan nu voor 85 procent uit hoogbouw en 85 procent sociale huur. Na de herstructurering moeten deze verhoudingen zijn gewijzigd tot 70 procent hoogbouw en 30 procent laagbouw, en 63 procent sociale huurwoningen en 37 procent koopwoningen.

Alternatief plan wijkbewoners haalt het niet

In 2007 kwamen 500 reacties van bewoners binnen tijdens de ter inzage legging van het conceptplan. Bewoners steunen weliswaar een brede aanpak voor de wijk, maar een deel kan zich niet vinden in de forse sloopplannen van de hoogbouw in de wijk. Een groep bewoners van voor sloop genomineerde hoogbouwflats aan de zogenaamde THEMA- dreven (Tigris-, Haifa-, St. Eustatius-, St. Maarten-, en Ankaradreef) dienden een eigen vernieuwingsplan in bij de gemeenteraad. De bewonerscommissies kregen bij het opstellen van deze alternatieve plannen professionele ondersteuning van het WKA, Van Schagen Architekten en stedenbouwkundig bureau BGSV. In het alternatieve plan is verdichting, vernieuwing en verbetering van de woningvoorraad ook een doel, maar kunnen bewoners voor meer opties kiezen dan alleen vóór of tegen de sloop. Een amendement van de verenigde oppositiepartijen om de bewonersplannen in het gebiedsplan De Gagel Vernieuwt op te nemen haalde het echter niet. Ook een amendement waarin werd gevraagd om herinterpretatie van de draagvlakmeting werd niet overgenomen. Het gebiedsplan is ongewijzigd door de gemeenteraad aangenomen. Alle amendementen van oppositiepartijen zijn niet aangenomen. De wethouder heeft ook geen mondelinge toezeggingen gedaan n.a.v. vragen. Al met al is het besluit teleurstellend, reageert Frans de Munk, adviseur van het WKA. Er volgt nog wel een discussie in de raadscommissie over de interpretatie hoe een draagvlakmeting moet worden gehouden en of alleen stemmen van respondenten tellen.

Bron: gemeente Utrecht en KEI