ROC Friese Poort De allereerste MBO-journalist is een feit!
Alexander Bakker begon in 2006 aan de opleiding Journalistiek en Fotografie bij ROC Friese Poort in Drachten en ontving deze week zijn diploma uit handen van Bart Brouwers, hoofdredacteur van ochtendkrant Sp!ts. Bart Brouwer, die de stage van Alexander begeleidde, verzorgde tijdens de diplomering een lezing over de toegevoegde waarde van MBO-ers in de journalistiek.

De journalistieke carrière van Alexander Bakker begon toen hij als elfjarig jochie prinses Maxima volgde in de Keukenhof. Later rolde daar, op zeer jonge leeftijd, een freelancecontract bij Buijze Pers uit. Zijn werkervaring daar mocht hij bij ROC Friese Poort meetellen als stage, reden waarom hij versneld de opleiding heeft afgemaakt. Andere stages voldeed hij bij ochtendkrant Sp!ts en NOS Headlines. Als afstudeerwerkstuk deed hij de productie van een groot debat met politieke jongerenpartijen rond de Europese Verkiezingen in juni 2009.

De opleiding Journalistiek en Fotografie is in 2006 gestart om te voldoen aan de groeiende behoefte onder VMBO-scholieren journalistiek geschoold te worden in voorbereiding op de School voor de Journalistiek. In het beroepenveld bleek er ook behoefte. De moderne journalist moet cross-mediaal kunnen denken en handelen. Reden waarom de leerlingen Journalistiek en Fotografie ook geschoold worden in fotografie, video en webschrijven. Daarnaast leren leerlingen in de praktijk radio- en televisiemaken.