Gemeente Kampen


* Actualisatie drank- en horecawetvergunningen niet-commerciële instellingen

Actualisatie drank- en horecawetvergunningen niet-commerciële instellingen

26-11-2009
De gemeente Kampen gaat starten met het actualiseren van de drank- en horecawetvergunningen voor de zogeheten paracommerciële instellingen. Het college van burgemeester en wethouders heeft afgelopen dinsdag het horecauitvoeringsbeleid vastgesteld, waardoor het nu mogelijk is deze inhaalslag te maken. Het actualiseren van de commerciële vergunningen is al eerder gestart en is bijna afgerond.

Onder paracommcerciële instellingen worden verenigingen en stichtingen verstaan die zich richten op activiteiten van recreatieve, sportieve, sociaal-culturele, educatieve, levensbeschouwelijke of godsdienstige aard.

Het horecauitvoeringsbeleid van de gemeente Kampen omvat bestaande lokale en landelijke regelgeving en beschrijft hoe de gemeente omgaat met vergunningverlening en handhaving op het gebied van de horeca. Daarnaast bevat het Kamper beleid twee nieuwe onderdelen, te weten paracommercie en horecasanctiebeleid.

Belangrijkste vernieuwing voor de paracommerciële instellingen is het toevoegen van tijdsbeperkingen voor het gebruik ter plaatse van zwakalcoholische dranken:
· het verstrekken mag één uur voor, tijdens en twee uur na een activiteit;
· het uiterlijke tijdstip is 23.30 uur (hierbij wordt aangesloten op het Kamper evenementenbeleid);
· vóór 12.00 uur mag geen zwakalcoholische drank worden geschonken.

In het sanctiebeleid is vastgelegd hoe de gemeente optreedt tegen overtredingen. Zo is een aantal overtredingen omschreven en is verwoord wat de gemeente in die gevallen doet. Het verkopen van alcoholische dranken zonder vergunning en het uitvoeren van horeca activiteiten in strijd met het bestemmingsplan, is verboden. Dit kan resulteren in een last onder dwangsom van honderden euro's of het in beslag nemen van de drankvooraad. De gemeente kan zelfs overgaan tot het sluiten van de inrichting waar dat gebeurt. Het sanctiebeleid bevat nog veel meer van dit soort regels.

Burgemeester Koelewijn, volgens de wet verantwoordelijk voor het toezicht op horecagelegenheden, vindt de beleidsregels belangrijk omdat er zo duidelijkheid geschapen wordt. "Ook de beheerders van sportkantines weten nu waaraan zij zich moeten houden", aldus de burgemeester.

Aanleiding voor het horecauitvoeringsbeleid is de opdracht van de gemeenteraad (besluit van september 2008) om dit beleid op te stellen en het wegwerken van de achterstanden in het kader van de drank- en horecawetvergunningen.

Op 18 augustus 2009 heeft het college ingestemd met het concept horecauitvoeringsbeleid. Dit concept heeft zes weken ter inzage gelegen. Hierbij is de mogelijkheid geboden om schriftelijk of mondeling zienswijzen naar voren te brengen. Vier instellingen hebben van deze mogelijkheid gebruikgemaakt. De ingebrachte zienswijzen hebben niet geleid tot nieuwe gezichtspunten.

Voor jongerencentrum 't Ukien is een uitzondering gemaakt. Deze instelling mag tot 02.00 uur 's nachts alcholische drank schenken, omdat hier meer toezicht is op het gebruik van alcohol dan elders in Kampen.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |