Gemeente Bellingwedde

Bellingwedde wil samenwerken

De gemeente Bellingwedde wil intensiever gaan samenwerken met de gemeenten Vlagtwedde en Stadskanaal. Daartoe heeft het college van burgemeester en wethouders, op verzoek van de gemeenteraad, op 26 november jl. een brief aan beide gemeenten gestuurd om op korte termijn in gesprek te gaan.

Op 12 november jl. stemde de raad in met een voorstel aangaande intergemeentelijke samenwerking. Aanleiding van dit voorstel was het gegeven dat de raad medio 2009 de beoogde samenwerking met Menterwolde, Pekela en Veen-dam opzegde en vervolgens het initiatief nam om op 8 oktober de bestuurlijke toekomst te bespreken, inclusief een eventuele samenwerking met andere ge-meenten.

Unaniem werd geconcludeerd dat de gemeente Bellingwedde nadruk-kelijk kiest voor zelfstandigheid, maar tegelijkertijd het belang en de meerwaar-de onderkent van samenwerking. Daarom wil Bellingwedde met de buurgemeen-ten Vlagtwedde en Stadskanaal onderzoeken op welke manier samenwerking mogelijk zou kunnen zijn. Daarbij respecteert Bellingwedde bestaande samen-werkingsverbanden tussen de beide gemeenten en verwacht hetzelfde ten aan-zien van de eigen bestaande samenwerkingsrelaties.

Duidelijkheid
Het college is nu door de raad gevraagd te onderzoeken of samenwerking met Vlagtwedde en Stadskanaal mogelijk is, zodat duidelijk wordt welke visie de ge-meenten Vlagtwedde en Stadskanaal hebben op samenwerking met Bellingwed-de: waarom zouden zij samen willen werken, wat verwachten deze gemeenten hiervan en welke (toekomstige) ontwikkelingen kunnen hierin een rol spelen. Verder wil de raad uitgezocht zien waar samenwerkingsmogelijkheden zitten op het gebied van bestuur, beleid en uitvoering en hoe deze er dan uit zou kunnen zien.

* Bellingwedde wil samenwerken.dot (56,5 KB)