Ministerie van Defensie

Landmacht

Weekoverzicht Defensie-operaties

26 november 2009, 16.00 uur

Een zelfmoordaanslag op de bazaar van Deh Rawod heeft aan 12 mensen het leven gekost, onder wie 2 kinderen. Daarnaast vielen er 32 gewonden. Alle slachtoffers zijn Afghaanse burgers.

De gewonden werden opgevangen in lokale hulpposten en op verschillende ISAF-kampen, waaronder de ziekenboeg op Camp Hadrian bij Deh Rawod en het Role 2 hospitaal op Kamp Holland.

Vrouwenshura

In het PRT-huis op Kamp Holland vond voor het eerst een vrouwenshura (vergadering) voor vrouwen uit district Chora plaats. Daarbij waren onder meer een delegatie van het PRT, een vertegenwoordiger van het Department for Womenaffairs en een aantal vrouwen uit Chora aanwezig. Tijdens de shura kwamen onderwerpen op gebied van veiligheid en ontwikkeling, die vrouwen uit het district bezig houden, ter sprake. Aan de hand van deze eerste bijeenkomst en vervolgen hierop kan het PRT beter inspelen op de wensen die onder de bevolking leven.

Zaad- en kunstmestproject

Zadendistributie in Khaz Uruzgan en Deh Rawod.

Een deel van het met Nederlands geld gesubsidieerde zaad- en kunstmestproject is aangekomen in districten Khaz Uruzgan en Deh Rawod. 2200 families krijgen daar de komende periode zaad en kunstmest verstrekt. Het project krijgt een vervolg in de districten Chora en Deh Rawod en Tarin Kowt. Dergelijke projecten zorgen ervoor dat mensen zelf een bestaan kunnen opbouwen.

Aanslag

Bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief (IED) in Uruzgan zijn zaterdag 2 Nederlandse militairen lichtgewond geraakt. Aansluitend werd de eenheid waartoe zij behoorden beschoten door opstandelingen. De militairen patrouilleerden te voet in het Deh Rashangebied ten noorden van Tarin Kowt. De gewonde militairen zijn overgebracht naar het Role 2-ziekenhuis op Kamp Holland. Daaruit zijn zij inmiddels weer ontslagen en ze kunnen hun werkzaamheden hervatten.

Bij Deh Rawod reed een voertuig van de Task Force Uruzgan (TFU) op een geïmproviseerd explosief. Daarbij vielen geen slachtoffers, wel raakte het voertuig beschadigd. Daarnaast werden opnieuw enkele IED´s opgespoord en onschadelijk gemaakt. Toen bestuurders van voertuigen stoptekens negeerden losten militairen van de TFU enkele malen een waarschuwingsschot.

Kandahar Airfield was tweemaal doelwit van een raketaanval. Hierbij vielen geen slachtoffers onder Nederlandse militairen en werd geen schade aangericht. Kamp Holland had afgelopen week eenmaal te maken met een raketaanval, ook hierbij vielen geen slachtoffers en was er geen schade. F-16´s van de Nederlandse Air Task Force kwamen eenmaal in actie om ISAF-grondtroepen te ondersteunen.

Een eenheid van Task Force 55 is bij een operatie op een IED gereden. Het voertuig waarin zij zaten is daarbij onherstelbaar beschadigd en door de militairen ter plekke vernietigd. Er vielen geen slachtoffers. Ook werd de eenheid enkele malen beschoten. Dit vuur werd beantwoord. Daarbij zijn onder vijandelijke strijders waarschijnlijk slachtoffers gevallen. De operatie vond plaats in een gebied waar ISAF en de Afghaanse overheid nog geen permanente aanwezigheid hebben.

Somalië

Demonstratie Chinese vechtkunst op Hr. Ms. Evertsen.

Enkele officieren van Hr. Ms. Evertsen hebben een tweedaags bezoek gebracht aan het Chinese vlaggenschip Zhou Shan. Tegelijkertijd voeren 2 Chinese officieren mee aan boord van de Evertsen.

De uitwisseling was een vervolg op de ontmoeting die commandeur Pieter Bindt, commandant van de EU-antipiraterijmissie, onlangs had met zijn Chinese collega schout-bij-nacht Wang Zhiguo. Gedurende 2 dagen en een nacht hebben de liaisonofficieren kennis gemaakt met elkaars manier van opereren en is overleg gevoerd om tot verdere samenwerking te komen tussen beide marines.