Politie Brabant Zuid-Oost

Resultaten integrale handhavingsactie De Kanthoeve in Bakel

Gemert-Bakel, 26-11-2009 o Op donderdag 26 november hebben de gemeente Gemert-Bakel, politie, Douane en Belastingdienst opnieuw een gezamenlijke handhavingsactie op en rond recreatiepark De Kanthoeve in Bakel gehouden. De nadruk bij deze actie lag op de woonsituatie van arbeidsmigranten.

De grootschalige integrale actie begon om 04.30 uur met een controle van personen die De Kanthoeve verlieten. Met het registreren van persoonsgegevens is in kaart gebracht hoeveel mensen feitelijk per recreatiewoning verblijven. Verder zijn voertuigen, van en in de nabijheid van De Kanthoeve, gecontroleerd op achterstallige betalingen aan politie en Belastingdienst. Met ANPR (Automatische Nummerplaat Registratie) autos zijn ruim 1450 voertuigen gescand.

Gemeente
Medewerkers van de gemeente Gemert-Bakel richtten zich bij de integrale handhavingsactie vooral op bouw- en milieuzaken en woonomstandigheden van arbeidsmigranten. Tijdens de actie zijn 200 personen gecontroleerd en een aantal woningen waar relatief veel bewoners staan geregistreerd. Zo is een huisje bezocht waar 10 slaapplaatsen zijn aangetroffen, waarvan 8 op zolder. Op een andere locatie zijn 9 slaapplaatsen gevonden, terwijl daar 6 bewoners staan geregistreerd. Verder zijn 9 jerrycans met meststoffen aangetroffen, die vaak worden gebruikt bij hennepteelt. Samen met de Douane is in een woning gecontroleerd op de aanwezigheid van illegale alcohol en sigaretten. Tot slot zijn er 60 percelen ingemeten. Deze metingen worden getoetst aan de bouwvergunningenregistratie. Het Agentschap Telecom heeft illegale zendapparatuur in beslag genomen.

kanthoeve

Politie
De verkeerscontrole van de politie leverde 40 hits op. Daaronder 3 geldboetes met een gezamenlijke waarde van 1350 en de aanhouding van een man die in het bezit was van een vlindermes en een schuld had van 675. Het mes is in beslag genomen en de man heeft daarvoor een boete van 75 gekregen. Verder zijn 4 bekeuringen uitgedeeld, voor onder meer gladde banden, rijden zonder rijbewijs en een verlopen APK-keuring en is een openstaande parkeerboete geïnd.

Belastingdienst
De Belastingdienst heeft op 12 autos beslag gelegd, een daarvan is afgevoerd. Daarnaast heeft de Belastingdienst 11 windhappers bezocht. Deze mensen zijn op het belastingkantoor uitgenodigd voor een gesprek over hun inkomen. Windhappers zijn personen waarvan geen geregistreerd inkomen of vermogen bekend is en die dus van de lucht leven. Zeven achterstallige betalingen ter waarde van 2800 zijn geïnd en op de inventaris van twee adressen is beslag gelegd. De Douane gaf twee waarschuwingen voor het rijden met een buitenlands kenteken.

Inzet
Bij de gezamenlijke inzet zijn in totaal 60 mensen ingezet. De actie begon om 04.30 uur en duurde tot ongeveer 13.30 uur. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan.

Vervolgactie
Deze actie was een vervolg op een gezamenlijke actie eind maart van dit jaar. De gemeente Gemert-Bakel wil recreatiepark De Kanthoeve zijn functie als toeristische verblijfsvoorziening teruggeven. Die is nu deels op de achtergrond geraakt doordat op het park ook activiteiten plaatsvinden die problemen veroorzaken. Deze handhavingsknelpunten bevinden zich ook op het werkgebied van de politie en Belastingdienst. Daarom is een integrale aanpak noodzakelijk.

De samenwerking is ook een logisch vervolg van het opnieuw bekrachtigen van het convenant Vrijplaatsen, in december 2008. Daarin hebben de 21 regiogemeenten, politie en Belastingdienst afgesproken gezamenlijk op te treden als het gaat om gebieden waar misstanden en illegale praktijken voorkomen. Onderzoek heeft uitgewezen dat op en rond De Kanthoeve dergelijke activiteiten plaatsvinden.