SGP


26 - 11 - 09 | Geen greep Europa op kerken en scholen

Geen greep Europa op kerken en scholen

De SGP is kritisch over de richtlijn gelijke behandeling. Er is totaal nog geen duidelijkheid hoe deze door de Europese Commissie voorgestelde richlijn zich verhoudt tot andere grondrechten. De SGP vindt de insteek te eenzijdig. De SGP wil in ieder geval harde garanties dat Europa niet kan ingrijpen â direct of indirect â op de kerken en organisaties gebaseerd op een levensovertuiging, zoals scholen.

---

25 november 2009
Algemeen overleg Sociale Raad
B.J. van der Vlies

Gelijke behandeling
De SGP heeft er waardering voor dat het kabinet een kritische houding inneemt bij de vaststelling van de richtlijn gelijke behandeling. De vorige keer hebben wij opgeroepen tot een duidelijke, actieve en kritische houding. Dat deed de SGP niet alleen op eigen gezag, maar ook met de wetenschap dat vorig najaar beide Kamers een kritisch rapport hebben gestuurd naar de Europese Commissie met als eindconclusie dat de Kamers er niet van overtuigd zijn dat met de richtlijn voldaan is aan de eisen van subsidiariteit en proportionaliteit.

We vinden het een zeer belangrijke opmerking dat de regering in ieder geval ook erkenning wil van de botsing van grondrechten. Juist een zo eenzijdig vanuit het oogpunt van gelijke behandeling geschreven richtlijn verliest die andere grondrechten helemaal uit het oog. Dat is ook de reden waarom de SGP sowieso kritisch is ten opzichte van deze richtlijn.

De minister stelt in zijn brief dat het kabinet zich ten aanzien van de subsidiariteit in beginsel positief opstelt. De overtuiging dat deze richtlijn noodzakelijk is, omdat het op nationaal niveau niet geregeld kan worden, hebben wij nog niet gekregen.

In die zin vinden we de houding van het kabinet nog niet kritisch genoeg. Het kabinet slaat deze vraag eigenlijk over en spreekt vooral over de proportionaliteit. Nu is dat inderdaad een kritiekpunt dat de regering moet maken en waaraan steun gegeven wordt door onze fractie.

De regering zegt dat de âwetgeving die de seculiere staat garandeert (en ook de kerken en andere organisaties)â (blz. 5) gegarandeerd blijft. De SGP-fractie maakt hier bezwaar tegen: gelukkig heeft Nederland nog steeds geen volstrekt seculier karakter. Wat ons betreft is de staat eerder té seculier. We hoeven in dat verband alleen maar te letten op het gedoe in Amsterdam waar christelijke organisaties gewoonweg uitgesloten worden van subsidie. Als dat seculier is, dan krijgt atheïsme en humanisme het hier voor het zeggen.

Hoe dan ook: de SGP wil harde garanties dat Europa niet kan ingrijpen â direct of indirect â op de kerk en organisaties gebaseerd op een levensovertuiging, zoals scholen. Voordat wij harde garanties zien, zullen wij geen steun geven aan een dergelijke richtlijn.

Hoewel de minister in zijn brief spreekt over stappen die vooruit gezet zijn, blijft de precieze omvang en reikwijdte van de richtlijn nog steeds onduidelijk. Zeker ook op het gebied van de financiën en de regelgeving rond huwelijk, gezin, adoptie, onderwijs en reproductieve rechten. Daar spraken we de volgende keer al over, maar nu komen we dat minder sterk tegen in de brief. Wat gebeurt er op die fronten? We vragen de regering daarom ook om het parlement zeer zorgvuldig op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen.

Het is een goede zaak dat het kabinet zich het recht voorbehoudt om tegen te stemmen als Nederland de juridische en financiële gevolgen van de richtlijn onaanvaardbaar vindt.