Politie Gelderland-Midden

Burgemeesters ondertekenen Convenant Burgernet

Publicatiedatum: 26-11-2009 16:19:26

BARNEVELD/NIJKERK/SCHERPENZEEL - Vanmiddag, donderdag 26 november, hebben de burgemeesters van Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel in het gemeentehuis van Barneveld het startsein gegeven voor de uitbreiding van Burgernet in deze gemeenten. Rond 14.00 uur ondertekenden de burgemeesters en de waarnemend korpschef van de Politie Gelderland-Midden het Convenant Burgernet, waarin de samenwerking tussen gemeenten en politie rondom Burgernet is geregeld. "Burgernet is een eenvoudige, slimme en laagdrempelige manier om burgers de mogelijkheid te geven een bijdrage te leveren aan de veiligheid in hun eigen wijk", aldus waarnemend korpschef Ton Lith van Politie Gelderland-Midden. Burgernet start op 1 januari 2010 in de gemeenten Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel.

Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Burgernet maakt gebruik van een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. De deelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over de afloop van de actie.

Huis aan huis oproep burgemeester
Begin december ontvangen alle inwoners van de gemeenten Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel een brief van hun burgemeester, waarin ze opgeroepen worden zich aan te melden voor Burgernet. In totaal worden circa 43.000 brieven huis aan huis verspreid onder alle huishoudens, ondernemers en postbussen in de gemeenten. Bij de brieven zit een brochure en een aanmeldformulier. Digitaal aanmelden kan echter ook via www.burgernet.nl.

6000 deelnemers
De gemeenten Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel streven op basis van eerdere ervaringen met Burgernet in de gemeente Ede naar respectievelijk 3200, 2300 en 530 burgernetdeelnemers. Dit komt neer op circa 7,5% van de inwoners ouder dan 15 jaar.

Burgernet werkt
Burgernet is sinds november 2008 actief in negen Nederlandse gemeenten en telt al zo'n 28.000 deelnemers. Dankzij de inzet van deze deelnemers zijn verdachten op heterdaad door de politie aangehouden, vermiste personen opgespoord en is nuttige informatie verstrekt aan de politie.