Rijksvoorlichtingsdienst

COMMISSIE DOEK: HEF BELEMMERINGEN OP BIJ MEDISCH-WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK MET KINDEREN

Donderdag 26 november 2009, nummer 82

COMMISSIE DOEK: HEF BELEMMERINGEN OP BIJ MEDISCH-WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK MET KINDEREN

De belemmeringen in wetgeving om medisch-wetenschappelijk onderzoek te doen met kinderen moeten worden opgeheven. Dat beveelt de Commissie Doek aan die hierover advies heeft uitgebracht. De Commissie beveelt om aan te sluiten bij de Europese regels voor wetenschappelijk onderzoek met geneesmiddelen. De commissie is van mening dat voor andere vormen van onderzoek die vergelijkbaar zijn met geneesmiddelenonderzoek, dezelfde regels moeten gelden. Gedacht kan bijvoorbeeld worden aan onderzoek met medische hulpmiddelen, bestraling, voedingsmiddelen of een operatietechniek. Staatssecretaris Bussemaker van VWS heeft het advies vandaag in ontvangst genomen.

De Commissie Doek is ingesteld om advies uit te brengen over aanpassing van de wetgeving voor medisch-wetenschappelijk onderzoek met kinderen. De wetgeving bevat een belemmering voor wetenschappelijk onderzoek met kinderen waardoor belangrijk onderzoek in Nederland niet kan worden uitgevoerd. Het gaat onder andere om onderzoek met geneesmiddelen voor kinderen.

Dit onderzoek is heel belangrijk omdat het nu nog vaak voorkomt dat medicijnen die aan kinderen worden voorgeschreven, niet bij kinderen zijn onderzocht.

De commissie heeft oog gehad voor de diverse aspecten van het onderwerp. Zij heeft aandacht besteed aan de ethische, juridische, medische en psychologische aspecten en het perspectief van de ouders en de kinderen belicht. Vooral het perspectief van het kind is leidend geweest voor de commissie. Zij heeft als uitgangspunt genomen dat een minderjarige niet alleen moet worden gezien als een kind dat zorg en bescherming nodig heeft, maar ook als een persoon met eigen opvattingen en gevoelens. Dit is in lijn met het Internationaal Verdrag inzake de rechten van het kind. In dat Verdrag wordt uitdrukkelijk erkend dat het kind rechten heeft.




RVD Mediafeed