Gemeente Rotterdam

Om effectiever te kunnen optreden worden stadswachten opgeleid tot buitengewoon opsporingsambtenaar. Vandaag is de 200ste nieuwe stadswacht beëdigd als buitengewoon opsporingsambtnaar.

200ste stadswacht beëdigd als buitengewoon opsporingsambtenaar

Om effectiever te kunnen optreden heeft het college van burgemeester en wethouders vorig najaar besloten dat stadswachten van de dienst Stadstoezicht worden opgeleid tot buitengewoon opsporingsambtenaar. Daarop is een ambitieus opleidingsprogramma gestart en vandaag is al de 200ste stadswacht beëdigd als buitengewoon opsporingsambtenaar.De beëdiging door de heer H. de Jong, directeur Politie van het korps Rotterdam-Rijnmond, vond plaats in de Burgerzaal van het Rotterdamse Stadhuis. Het is een mijlpaal in de ontwikkeling van Stadstoezicht naar een meer op de handhaving gerichte dienst, zegt Fred Marree van Stadstoezicht.

Effectiever optreden

Eind vorig jaar was nog de verwachting dat in het eerste jaar rond de 150 stadswachten zouden worden opgeleid als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Met de beëdiging als BOA zijn we er nog niet. Hierna volgt nog een intensieve praktijkopleiding. Onze rol op straat verandert, daar moeten onze mensen goed op voorbereid zijn, aldus Marree. Als BOA kunnen stadswachten effectiever optreden tegen kleine ergernissen zoals wildplassen, vuil op straat gooien, op de stoep fietsen, verkeerd aangeboden huisvuil, handhaving hondenbeleid en meer.

Samenwerking politie
De samenwerking met de politie is heel belangrijk bij de nieuwe rol van de stadwachten. In zijn toespraak zei Henk de Jong van het korps Rotterdam-Rijnmond: Stadswachten werken in het verlengde van de politie, daarom zijn wij blij met deze ontwikkeling. Hij wees de zojuist beëdigde stadswachten ook op hun verantwoordelijkheid als buitengewoon opsporingsambtenaar. En 200 paar extra ogen op straat zijn van harte welkom, merkte De Jong tot slot nog op.

Directeur Politie van het korps Rotterdam-Rijnmond spreekt de stadswachten toe

Bron: Communicatei STZ, 26-11-2009