Ministerie van Financiën

Datum: 26 november 2009
kamervragen over het aanbesteden van de financiële percelen met inachtneming van sociale en milieucriteria

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen van lid Kalma (PvdA) aan de minister van Financiën over het aanbesteden van de financiële percelen met inachtneming van sociale en milieucriteria, ingezonden op 30 oktober 2009, kenmerk 2009Z20086.

Hoogachtend,
de minister van Financiën,

Wouter Bos

Vraag 1
Wanneer vinden de eerstvolgende aanbestedingen van de verschillende financiële percelen plaats?
Antwoord vraag 1
Op dit moment worden Europese aanbestedingen afgerond van de credit cards voor het Rijk en van het dealerschap in de veiling voor CO2 emissie rechten. De Europese aanbesteding voor het betalingsverkeer van de Belastingdienst is in voorbereiding en zal plaatsvinden in 2010.
Vraag 2
Deelt u de mening dat het niet opnemen van de productgroep 'Bankdiensten en Verzekeringen' binnen het traject 'Duurzaam Inkopen' van de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer niet verhindert dat er in de afzonderlijke aanbestedingen van de financiële percelen wel degelijk sociale en milieucriteria kunnen worden opgenomen?
Antwoord vraag 2
Ja, die mening deel ik.
Vraag 3
Deelt u de mening dat bij de volgende aanbesteding van de percelen voor financiële diensten dergelijke criteria moeten worden meegewogen? Antwoord vraag 3
Bij elke aanbesteding van financiële diensten zal overwogen worden in hoeverre sociale- en milieucriteria kunnen worden opgenomen. Vraag 4
Indien het antwoord op vraag drie positief is, kunt u de Kamer ruim voor de eerstvolgende aanbesteding op de hoogte stellen van de concrete sociale en milieucriteria die bij de aanbesteding van de financiële percelen worden gebruikt? Kunt u hierbij aangeven of er algemene criteria worden opgesteld of dat deze per aanbesteding verschillen?
Antwoord vraag 4
Ik acht het niet wenselijk om vooraf aan een aanbesteding de Kamer te informeren over de sociale- en milieucriteria welke worden gebruikt. De criteria kunnen per aanbesteding verschillen. Als algemeen criterium in de aanbestedingen van betalingsverkeer wordt gestreefd naar zoveel mogelijke digitale informatieuitwisseling ten opzichte van informatie op papier. In het geval van productie van een fysiek product, bijvoorbeeld in het geval van de lopende aanbesteding van credit cards, hebben inschrijvers moeten aangeven hoe zij op duurzame wijze met productie, distributie en vernietiging van credit cards omgaan.