Vereniging Nederlandse Gemeenten

Minder verantwoordingslasten voor subsidies

26.11.2009

VNG wil weddenschap met Bijleveld en De Jager: gemeenten implementeren sneller dan het rijk

Kees Jan de Vet (VNG) heeft bij de presentatie van de nieuwe model Algemene Subsidieverordening (ASV) de staatssecretarissen Ank Bijleveld en Jan Kees de Jager uitgedaagd tot een weddenschap. De VNG wil de weddenschap aangaan dat gemeenten de ASV sneller kunnen invoeren dan het rijk zelf het rijksbrede subsidiekader.

De gehele ontwikkeling van een nieuwe verordening is in 10 maanden gerealiseerd. Dit toont voor de VNG weer aan hoe gemeenten snel, efficiënt en effectief kunnen samenwerken en vormt de basis voor de weddenschap. Wanneer de VNG wint, en daar is de VNG van overtuigd, dan nodigen wij de staatssecretarissen uit om een aantal vrijwilligersprojecten te bezoeken bij de participerende gemeenten om de handen uit de mouwen te steken. Mocht er onverwacht een kink in de kabel komen bij de gemeentelijke implementatie dan belooft De Vet dat hij en de regeldrukambassadeurs zich in te zetten voor een aantal vrijwilligersorganisaties naar keuze van de staatssecretarissen.

De ASV is ontwikkeld samen met gemeenten en de ministeries van BZK en Financiën. Uitgangspunt van de modelverordening is vertrouwen, zonder eventuele risico's uit het oog te verliezen. Er moet een balans zijn tussen kosten en baten voor zowel de aanvrager als de gemeente. We moeten niet alles bij voorbaat dichtregelen. Dit betekent dat er meer nadruk komt te liggen op de eigen verantwoordelijkheid van de subsidieont¬vanger. Bij aanvragen voor activi¬teiten met een laag risico zal geen uitgebreide verantwoordingsplicht meer gelden. In plaats van een gedetailleerd overzicht van inkomsten en uitgaven is voor deze gevallen een foto of bijvoorbeeld een krantenarti¬kel over de realisatie van de gesubsidieerde activiteit al voldoende. Het doel is stroomlijning en terugdringing van de verantwoordingslasten.

Bij de ontwikkeling van dit model zijn de volgende zaken meegenomen:
* Drie standaard uitvoering- en verantwoordingsarrangementen waarvan de toepassing wordt bepaald door de hoogte van het subsidiebedrag. Waarbij geadviseerd wordt om subsidies onder de EUR 5000,- verantwoordingsvrij te verstrekken;

* Uniformering en vereenvoudiging van begrippen en verplichtingen in het subsidieproces;

* Aansluiting bij het rijksbreed beleid om misbruik te voorkomen (de meldingsplicht).

Door de implementatie van dit model kunnen gemeenten het volgende bereiken;

* stroomlijning en actualisering van hun huidige subsidiebeleid;
* verminderen van administratieve- en bestuurlijke lasten. Zo is gekeken naar het verminderen van indieningvereisten, maar ook naar de mogelijkheden van een andere verantwoordingswijze en een beter financieel beheer van subsidies;

* voor een kleine subsidie van EUR 3500,- betekent dit voor de aanvrager een besparing van 100 minuten en voor de verstrekker een besparing van 165 minuten per aanvraag;

* voor een middelgrote subsidie van EUR 45.000,- betekent dit voor de aanvrager een besparing van 240 minuten en voor de verstrekker een besparing van 170 minuten per aanvraag.

De ontwikkeling van de nieuwe modelverordening is een activiteit in het kader van het project Minder Regels Meer Service. Dit is een samenwerkingsproject tussen de Regiegroep Regeldruk (ministerie van Financiën en ministerie van Economische Zaken), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en heeft tot doel gemeenten te ondersteunen en te stimuleren de dienstverlening voor burgers en bedrijven te verbeteren en de regeldruk te verminderen.

Dit bericht vindt u ook op: www.minderregelsmeerservice.nl.

Den Haag, 25 november 2009