Gemeente Westervoort

Westervoort gaat plastic afval apart inzamelen

De gemeente Westervoort start in december met de gescheiden huis-aan-huisinzameling van plastic verpakkingsafval.

Naast het scheiden van bijvoorbeeld gft-afval, glas en papier is het nu ook mogelijk om plastic verpakkingen zoals flessen, flacons, tubes, plastic zakken, bakjes en boterkuipjes te scheiden van het overige afval. Hierdoor kan het plastic verpakkingsafval na inzameling worden gerecycled en dit draagt bij tot een schoner milieu. Inwoners van Westervoort ontvangen eind november/begin december een informatiepakket thuis. In het pakket zit een inzamelkalender en een folder voor meer informatie. Ook zijn er speciale Plastic Heroes afvalzakken bijgevoegd waar het plastic verpakkingsafval in kan worden gedaan. Inwoners kunnen vanaf dat moment starten met het scheiden van plastic afval. Deze plastic zakken worden vanaf december 2009 iedere vierde woensdag van de maand huis-aan-huis opgehaald. De eerste inzameling is op woensdag 23 december 2009.

Beter voor het milieu

Het doel van de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval is het verminderen van de hoeveelheid plastic in de verbrandingsovens en daarmee de uitstoot van CO2. De recycling van plastic afval levert grondstof op voor nieuwe plastic verpakkingen. Maar ook voor de productie van andere artikelen zoals vloerbedekking, tennisballen, autodashboards, golfballen en fleecekleding: van afval naar grondstof! Daarnaast betekent het gescheiden aanbieden van plastic verpakkingsafval een afname van het volume van het overige afval. Het scheelt dus ruimte in de afvalcontainer, oftewel: direct besparing op de afvalkosten! Het bedrijfsleven, verenigd in Nedvang (Nederland Van Afval Naar Grondstof) betaalt voor de gescheiden inzameling en recycling.

Plastic verpakkingsafval

Het plastic verpakkingsafval kan ongewassen, eventueel met dop en al, bij voorkeur ingedeukt in de speciale Plastic Heroes afvalzak worden gedaan. Het is niet de bedoeling dat er gewone plastic zakken of afvalzakken worden gebruikt. Het is belangrijk dat het verpakkingsmateriaal leeg is en dat er geen papier, karton of (aluminium) folieresten meer aan zitten. Het gaat dus uitsluitend om plastic verpakkingsafval en geen andere plastic producten. Dit verstoort de recycling. In het informatiepakket zit ook een lijst `Wat wel' en `Wat niet'. Dit verduidelijkt wat wel en niet mag worden aangeboden. Als de zak vol is, kan deze gesloten 's ochtends vóór 07.30 uur aan de straat worden gezet op de gebruikelijke aanbiedplaats van de restafvalcontainer. Bewoners van hoogbouwlocaties kunnen de zak voor het complex aan de openbare weg neerzetten. Volle Plastic Heroes zakken kunnen ook gratis bij het Afvalbrengstation in Arnhem worden gebracht. Bij de Retourette in winkelcentrum De Wyborgh (naast Albert Heijn) kunnen ook plastic verpakkingen worden ingeleverd, maar alleen los. Wanneer de speciale plastic zakken op zijn kunnen inwoners vanaf
1 januari 2010 nieuwe zakken gratis afhalen bij het gemeentehuis, Dorpsplein 1.

Dorpsplein 1 6931CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl