Groen!

Groen! doet oproep om debat aan te gaan over gang van zaken bij rituele slachtingen

door Meyrem Almaci (federaal parlementslid) op 26 november 2009 in "Dierenwelzijn"

Groen! is geschokt door de beelden die Gaia gisteren vrijgaf. âDit is de rationaliteit ver voorbij,â aldus federaal fractieleidster Meyrem Almaci. Groen! zal in de Kamer minister Laruelle hierover ondervragen en vragen welke initiatieven zij wil nemen om het debat hier rond eindelijk aan te gaan." Groen! vraagt ook aan de moslimgemeenschappen om samen op te komen voor een diervriendelijke manier van ritueel slachten.

Ritueel slachten komt op zichzelf neer op een methode om dieren zo snel en pijnloos mogelijk te doden. Daarbij spreekt men de naam van god, Allah, uit om bewust te blijven van de heiligheid van het leven en zo onnodige wreedheid, zowel in fysieke als in mentale zin, te voorkomen. De offerdieren hebben als het goed is een leven in een natuurlijke omgeving achter de rug.

In de praktijk blijken verschillende slachthuizen die volgens de halal-principes zouden moeten opereren, echter bijzonder wreed te werk te gaan. Bovendien zijn naast de condities in slachthuizen ook de omstandigheden bij levende transporten vaak niet-halal. Meyrem Almaci: "Dit is de rationaliteit voorbij. Een dier op deze manier slachten is in strijd met de Koran, dus helemaal niet halal. Volgens de islam moeten dieren net zo weinig mogelijk pijn leiden, uit respect voor het leven dat je neemt. Groen! zal in de Kamer de minister hierover ondervragen en vragen welke initiatieven zij wil nemen om het debat hierrond aan te gaan."

Groen! zal ook de minister bevoegd voor het federaal Voedselagentschap Laruelle vragen om na te gaan of er effectief wel steeds een dierenarts toezicht houdt tijdens het verdoven en het slachten, ook bij rituele slachtingen.

Groen! betreurt dat meer dieren dan nodig onverdoofd worden geslacht. Dieren zijn geen producten maar levende wezens. Dat hier economische overwegingen boven dierenwelzijn primeren, is onaanvaardbaar en in strijd met de geest van het offerfeest, waar uitdrukkelijke criteria bestaan voor het slachten van een dier. Zo mag het dier zeker niet te jong zijn (dus geen kalfjes of lammeren), zo min mogelijk pijn lijden, en moet een gebed opgezegd worden voor de ziel van het dier. Een derde van het vlees is voor de armen, een derde voor familieleden en vrienden, en een derde voor de offeraar zelf. Groen! vraagt daarom ook aan de moslimgemeenschappen om samen op te komen voor een diervriendelijke manier van ritueel slachten, en tegelijk een discussie op te starten over reversibele verdovingsalternatieven die het lijden van een dier tot een minimum herleiden.

Groen! is zelf voorstander van verdoving bij rituele slachtingen, naar het voorbeeld van Noorwegen of het Verenigd Koninkrijk. Er bestaan alternatieven waarbij dieren levend verdoofd worden. Mochten ze niet geslacht worden, komen ze gewoon terug bij bewustzijn wat ook meteen aantoont dat deze tijdelijk verdoofde dieren volledig "gezond" zijn, en dus als halal gekwalificeerd worden.

Meyrem Almaci: "Het offerfeest is een van de belangrijkste moslimfeesten maar tevens ook een moment van respect en bezinning. Er bestaan werkwijzen waardoor dieren met zo min mogelijk leed ritueel kunnen worden geslacht. De Koran schrijft bovendien voor dat dieren diervriendelijk moeten worden geslacht. De moslimgemeenschap kan samen met Groen! het voortouw nemen in deze discussie en zo werken aan een verzoening tussen dierenwelzijn en geloof."

Contact: Meyrem Almaci -
Deel Deel
Meyrem Almaci

Federaal Volksvertegenwoordiger