NEN


Norm voor detectie en telling van Aeromonas-bacterie in water herzien

donderdag 26 november 2009, 14:22

De norm NEN 6263 beschrijft een methode voor de bepaling van Aeromonas in watermonsters van verschillende herkomst. NEN 6263 is onlangs herzien en uitgebreid.

Aeromonas-bacteriën zijn opportunistisch pathogene micro-organismen die darminfecties en wondinfecties kunnen veroorzaken. Ze komen voor in allerlei soorten water bij temperaturen van
4-45 °C. Normaal gesproken zitten er maar heel weinig Aeromonas-bacteriën in water, maar soms kan deze bacterie zich vermeerderen, ook in het waterleidingnet.
Waterleidingbedrijven onderzoeken het water op aanwezigheid van Aeromonas vanwege de mogelijke gezondheidsrisico's en omdat verhoogde aantallen kunnen wijzen op storingen in de bedrijfsvoering. Hierbij kan gedacht worden aan slecht functionerende filters, te veel voedingstoffen of stilstaand water.

Methode
NEN 6263 beschrijft een kwanitiatieve methode voor de bepaling van Aeromonas in water. De norm is van toepassing op alle soorten water, zoals drinkwater, oppervlaktewater, grondwater, afvalwater, zwemwater en zeewater.

Wijzigingen
De markt had behoefte aan een verbeterde Aeromonas-referentiemethode en daarom is besloten om de huidige NEN 6263, daterend uit 1989, te herzien. De wijzigingen ten opzichte van NEN 6263:1989:
- de titel is gewijzigd in 'Water - Detectie en telling van Aeromonas';

- de tekst, inclusief literatuurverwijzingen, is geactualiseerd;
- de filtratie is vereenvoudigd en kan in enkelvoud worden uitgevoerd;
- de facultatieve bevestiging is verwijderd uit de norm;
- de prestatiekenmerken van Aeromonas in drinkwater zijn toegevoegd.

Informatie
NEN 6263 kan worden besteld bij NEN Klantenservice, telefoon (015) 2 690 391 of via de Normshop op www.nen.nl. Meer informatie is te krijgen bij NEN Klantenservice of bij NEN Milieu, telefoon (015) 2 690 303 of e mail milieu@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Norm voor detectie en telling van Aeromonas-bacterie in water herzien (Nieuwsbericht)