NEN


Norm voor software voor medische hulpmiddelen gepubliceerd

donderdag 26 november 2009, 16:28

Ter ondersteuning van de implementatie van risicomanagement voor fabrikanten van medische hulpmiddelen die software bevatten, heeft de International Electrotechnical Commission (IEC) het Technical Report- Software voor medische hulpmiddelen - Deel 1: Richtlijn voor de toepassing van ISO 14971 op software voor medische hulpmiddelen gepubliceerd.

IEC/TR 80002-1:2009 gaat in op de aanvullende details bij risicomanagement voor software specificaties en voorziet in ondersteuning voor het begrijpen van de norm NEN-EN-ISO 14971:2009 in een software gerelateerd perspectief. IEC/TR 80002-1:2009 is gebaseerd op de bestaande normen NEN-EN-IEC 62304:2006 Software voor medische hulpmiddelen - Processen in levenscyclus van programmatuur en de NEN-EN-ISO 14971:2009 Medische hulpmiddelen - Toepassing van risicomanagement voor medische hulpmiddelen

Software
Software is steeds vaker een integraal deel van medische technologie. Om de veiligheid en effectiviteit van deze technologie in de praktijk te vergoten, is het essentieel om kennis te hebben van de fabrikant over het bedoelde gebruik en de bedoelde functie van de software. Tevens is het van belang dat de fabrikant kan aantonen dat de implementatie van software in het medisch hulpmiddel voldoet aan de bedoelde functionaliteiten en gebruik zonder dat hierbij onacceptabele risico's optreden. Software zelf vormt geen potentieel risico, maar het kan wel bijdragen aan risicovolle situaties in een proces. Daarom is IEC/TR 80002-1 zo opgesteld dat deze gebruikt kan worden voor de implementatie van een veilig risicomanagementproces. Risico's van software moeten binnen een geïntegreerd systeem worden geanalyseerd.

Risicomanagement
Risicoanalyse met betrekking tot software bestaat veelal uit het identificeren van de opeenvolgende situaties die uiteindelijk samen kunnen bijdragen aan het ontstaan van risicovolle situaties. Het is van belang punten in deze opeenvolgende situaties te identificeren en aan te geven waar deze opeenvolging onderbroken kan worden om schade te voorkomen en/of reduceren. Risicovolle situaties voor software kunnen ontstaan door fouten in de specificatie van de software en ook bij de implementatie van de software. Klik hier voor een overzicht van de aspecten van risicomanagement die in de richtlijn aan de orde komen.

De richtlijn is ook opgesteld om inzicht te geven aan software-ingenieurs over de manier waarop zij kunnen voldoen aan de eisen van risicomanagement die beschreven staan in de norm NEN-EN-ISO 14971:2009. Deze risicomanagementnorm is immers het wereldwijd erkende document voor de toepassing van risicomanagement voor medische hulpmiddelen.

Bestellen en informatie
De normen zijn te bestellen via e-mailadres bestel@nen.nl of via de normshop www.nen.nl
Voor meer informatie over het onderwerp software en risicomanagement kunt u contact opnemen met het Adviespunt Medische hulpmiddelen via e-mail advies.medisch@nen.nl of telefonisch (015) 2690250.