Project Gemeente Westland

actie 'alcoholvrije school'

Start actie 'alcoholvrije school'

Publicatiedatum: 26-11-2009

Afgelopen donderdag 26 november overhandigde wethouder Marga de Goeij van zorg en welzijn namens de gemeente Westland het logo 'helemaal alcoholvrij' aan de Lentiz Dalton Mavo. Het afscheid van directeur Harry Chambone vormde daarmee de start van de actie 'alcoholvrije school' waarmee de gemeente in het kader van het Lokaal Gezondheidsbeleid zo veel mogelijk scholen wil bewegen om een 0% regel voor alcoholgebruik in te voeren.

Op de Dalton Mavo is het al sinds jaar en dag regel dat er geen alcohol gebruikt wordt op school en tijdens buitenschoolse activiteiten. Daarom kregen zij de primeur om het logo 'helemaal alcoholvrij' te mogen voeren. Om een officiële alcoholvrije school te worden moet een school ervoor zorgen dat er geen alcohol geschonken en gebruikt wordt op school. Het logo is een kwaliteitskeurmerk waarmee de school aan, toekomstige, leerlingen en hun ouders laat zien dat de veiligheid en de gezondheid van de leerlingen 100% prioriteit hebben, en daar hoort 0% alcohol bij.

Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van alcohol schadelijk is voor jongeren. Het heeft zeer nadelige gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen. Uit onderzoek is ook gebleken dat jongeren minder alcohol gebruiken als zij zijn omgeven door volwassenen die duidelijke grenzen aangeven en die het goede voorbeeld geven door zelf matig om te gaan met alcohol. Het stellen van beleid met regels en sancties door bijvoorbeeld scholen is daarom belangrijk. Nog meer van belang is het praten over de regels met de scholieren. Zo komt er draagvlak voor de alcoholvrije school en werken de regels ook preventief. Dit is opgenomen in de spelregels die behoren bij het gebruik van het logo.

Meer informatie over de actie 'alcoholvrije school', het logo en de spelregels is vanaf vrijdag 27 november te vinden op deze website.