Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Bussemaker: ruimere regels voor medisch onderzoek met kinderen

Nieuwsbericht, 26 november 2009
Open medicijnkastje vol verschillende doosjes en flesjes.

Bussemaker overweegt aanpassing van de wet op medisch-wetenschappelijk onderzoek met kinderen.

De staatssecretaris zei dat vandaag bij het in ontvangst nemen van het Advies medisch-wetenschappelijk onderzoek met kinderen van de commissie Doek. In het voorjaar van 2010 neemt de staatssecretaris een besluit over een wetswijziging.

Risico's

De regels voor medisch-wetenschappelijk onderzoek op kinderen, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, ligt gevoelig. Volgens de Nederlandse wet is onderzoek alleen toegestaan als de risico's te verwaarlozen zijn. In de praktijk betekent dit dat wetenschappelijk medicijnenonderzoek met kinderen eigenlijk nooit kan worden uitgevoerd in Nederland, want er zijn altijd wel enige risico's.

Europa

Omdat de Europese wetgeving voor medisch-wetenschappelijk onderzoek met kinderen momenteel soepeler is dan die in Nederland, vindt veel onderzoek in het buitenland plaats. Commissie Doek adviseert een wetswijziging waardoor er ook in Nederland meer onderzoek op kinderen mogelijk is.

Keuzes

Bussemaker: "Door de huidige wet worden kinderen als kwetsbaar gezien, ze hebben bescherming en zorg nodig. De commissie Doek onderstreept dit, maar voegt er aan toe dat een kind ook een persoonlijkheid is die keuzes kan maken. Sommige kinderen willen namelijk deelnemen aan onderzoek, ook als ze er zelf geen baat van kunnen hebben. Zij willen meedoen omdat er door het onderzoek een medicijn kan komen voor andere kinderen met dezelfde ziekte."