Rijksvoorlichtingsdienst

Gezamenlijke aanpak dreigende personeelstekorten in de zorg

Donderdag 26 november 2009, nummer 81

Gezamenlijke aanpak dreigende personeelstekorten in de zorg

In 2025 dreigt er een tekort van 450.000 zorgwerknemers. Dit komt door een groeiende vraag naar zorg en een afname van het aantal arbeidskrachten. De goede Nederlandse zorg moet behouden blijven. Daarom is er volgens het Zorginnovatieplatform nu al actie nodig met alle betrokken partijen.

Minister Klink en staatssecretaris Bussemaker (VWS) hebben van het Zorginnovatieplatform (ZIP) het advies "Zorg voor mensen, mensen voor de zorg" ontvangen over het arbeidsmarktbeleid voor de zorg voor de komende 15 jaar.

Het ZIP luidt de noodklok over een groot dreigend personeelstekort in de zorg als er geen extra maatregelen worden genomen. Door de economische crisis lijkt er voldoende personeel in te stromen, maar dat geldt alleen voor lageropgeleiden. Op de lange termijn dreigen juist tekorten voor verzorgenden en verpleegkundigen op mbo- en hbo-niveau. De levensverwachting stijgt en daarmee ook de zorgvraag. De beroepsbevolking daarentegen groeit steeds minder hard en krimpt zelfs vanaf 2020. In 2025 is het leveren van zorg dan ook niet primair een kwestie van geld. Personeelstekorten kunnen een loon-prijsspiraal in werking zetten en daarmee de betaalbaarheid van de zorg in gevaar brengen.

Het Zorginnovatieplatform laat zien dat het mogelijk is om het personeelstekort op te lossen met een aantal maatregelen. Loonsverhogingen bieden geen soelaas, want daarvoor is de uitdaging is te complex. De 18 aanbevelingen van het advies brengen de oplossing stap voor stap dichterbij. De maatregelen richten zich op vier aspecten. Ten eerste kan de zorgsector haar aandeel op de arbeidsmarkt vergroten als de werving zich nadrukkelijker richt op specifieke groepen. Daarnaast is het van belang om met arbeidsvoorwaarden nog beter in te spelen op de veranderende behoeften van werknemers. Daarbij helpt ook het derde aspect, een meer op het individu toegesneden arbeidsorganisatie. Verder is het cruciaal dat mensen hun leven lang blijven leren.

Minister Klink heeft bij het in ontvangst nemen van het advies aangegeven dat het kabinet begin 2010 komt met een reactie op het advies. Daarvoor riep hij alle betrokkenen op zélf hun reactie op het advies te geven, op www.zorginnovatieplatform.nl. Het ZIP biedt deze reacties begin januari 2010 aan het kabinet aan.