Dierenartsen adviseren etikettering vlees onbedwelmd geslachte dieren

26/11/2009 17:00

Kon. Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde

Consumenten in Nederland kopen vlees van onbedwelmd geslachte dieren, terwijl ze zich daar niet van bewust zijn. De KNMvD adviseert: zo lang het ritueel onbedwelmd slachten in Nederland is toegestaan, moeten consumenten op basis van duidelijke etikettering kunnen kiezen tussen vlees dat afkomstig is van een bedwelmd of onbedwelmd geslacht dier. Ook roept de KNMvD de overheid nogmaals op om met religieuze organisaties in gesprek te gaan om diervriendelijker ritueel slachten mogelijk te maken.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft het thema 'duurzaamheid' hoog op de agenda staan. Het consumentenplatform van het ministerie wil een actievere overheid op het gebied van voedsel, dat werd 24 november 2009 via een persbericht naar buiten gebracht. Onder duurzaam voedsel wordt verstaan voedsel dat met respect voor mens, dier en milieu is geproduceerd. Naast waterverbruik en CO2-uitstoot is ook dierenwelzijn een van de thema's die hierbij een rol spelen. De realiteit is echter dat consumenten in Nederland vlees van onbedwelmd geslachte dieren kopen terwijl ze zich daar niet van bewust zijn.

Zo lang het ritueel onbedwelmd slachten in Nederland is toegestaan, moeten consumenten op basis van duidelijke etikettering kunnen kiezen tussen vlees dat afkomstig is van een bedwelmd of onbedwelmd geslacht dier. Dit is één van de adviezen van de KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen in Nederland. In het blad van de vereniging, het Tijdschrift voor Diergeneeskunde, van 1 december 2009 geven wetenschappers Bert Lambooij en Aize Kijlstra een overzicht van de literatuurgegevens over onverdoofd slachten. Daaruit blijkt dat vooral voor runderen het onbedwelmd ritueel slachten nadelig is, zoals de KNMvD al eerder stelde.

In maart 2008 vroegen de dierenartsen aandacht voor het onbedwelmd ritueel slachten van runderen en schapen, omdat dit het welzijn van dieren op onaanvaardbare wijze aantast. De Partij voor de Dieren pikte het signaal op en kwam met een initiatiefwetsvoorstel waarin het onverdoofd doden van dieren verboden wordt; dit wetsvoorstel ligt nog bij de Tweede Kamer. Het onderwerp ritueel slachten ligt echter politiek gevoelig en er is een reële kans dat dit wetsvoorstel het niet zal halen.

Er wordt in Nederland meer ritueel geslacht dan de markt vraagt en dit vlees komt onherkenbaar in de gangbare consumptiekanalen terecht. Ook delen van het dier die niet mogen worden gegeten, komen in de reguliere keten. Dit staat haaks op de aandacht voor duurzaamheid in de levensmiddelenbranche. Consumenten willen tegenwoordig kunnen kiezen voor duurzaam geproduceerd voedsel en dierwelzijn speelt hierbij een belangrijke rol.

In Nederland wordt nog steeds op grote schaal onbedwelmd geslacht; het gaat naar schatting om twee miljoen dieren. Anderhalf jaar na het uitbrengen van het standpunt van de KNMvD is er dus niet veel veranderd, ondanks de vijftien aanbevelingen die dierenartsen deden om het lijden van dieren bij de rituele slacht te verminderen. Vooral voor runderen kan er veel verbeterd worden: zij blijven bij onbedwelmd ritueel slachten tot wel twee minuten bij bewustzijn. Door goed opgeleid personeel in de slachthuizen en optimale fixatiemethoden kan het dierenleed worden verminderd. Daarnaast willen de dierenartsen het aantal onbedwelmd geslachte dieren tot een minimum beperken. In andere landen gelden protocollen voor elektrische bedwelming die niet in strijd worden geacht met religieuze voorschriften voor de rituele slacht. Ook in Nederland zouden dergelijke protocollen kunnen gelden. De KNMvD roept de overheid op om met religieuze organisaties in gesprek te gaan om diervriendelijker ritueel slachten mogelijk te maken.





http://www.knmvd.nl