Gemeente Breda

Minister Van der Laan verdiept zich in samenwerken in Breda

Minister Van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie heeft vandaag, 26 november, een bezoek gebracht aan Breda.

De minister was in Breda ter gelegenheid van het symposium âEigentijds samenwerken! De allianties van Bredaâ, georganiseerd door Gemeente Breda in samenwerking met de corporaties WonenBreburg, Laurentius en Singelveste AlleeWonen.

De themaâs die tijdens het symposium zijn besproken volgen de portefeuille van de minister, maar ook de agenda in Breda: samenwerken bij wonen, samenwerken bij wijkontwikkeling, samenwerken bij integratie en diversiteit.
De minister werd ontvangen door wethouder Marja Heerkens en de heren Ton Streppel, directeur van WonenBreburg en Harry Reininga, directeur van Singelveste AlleeWonen op het Edisonplein om in gesprek te gaan over âDe kracht van vrouwenâ en diverse projecten waarin zij centraal staan.

Aansluitend bezocht hij gemeenschapshuis De Beemdentil -en maakte hij een wandeling door de Haagse Beemden, waar het Wijkimpulsplan aandacht kreeg. Onderdeel van het plan is het project âLopend Vuurâ. Dat heeft als doel dat mensen elkaar beter leren kennen, dat ze op bijzondere plekken in de Haagse Beemden komen en dat ze samen ontdekken waar het hart van de Haagse Beemden ligt. De plekken die de minister in dat kader bezocht zijn het Hoogerhuys en het Kapelletje Moerenpad. Tijdens de afsluiting van het symposium in het stadhuis heeft minister Van der Laan gezegd dat hij rijker terug gaat naar Den Haag. Hij was onder de indruk van alle betrokken mensen die hij in de wijken heeft ontmoet en hij komt met alle plezier nog een keer terug.

De opening van het symposium vond plaats rond het middaguur in de Nieuwe Veste, waar wethouder Van Yperen van Volkshuisvesting een inleiding hield over eigentijds samenwerken en de prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties. In de Allianties tussen gemeente en corporaties zijn prestatieafspraken gemaakt over acht themaâs, van verruiming van de woningvoorraad tot de maatschappelijke ontwikkeling in Breda. Tijdens het symposium hebben de Gemeente Breda en de drie corporaties hun verrassende samenwerking gedeeld met zoân 180 genodigden, onder wie minister Van der Laan. In tien deelsessies op locatie en in het Stadhuis illustreerden de corporaties en de gemeente de variëteit van de Allianties van Breda.

In de sessies was aandacht voor de resultaten van het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling (het FMO), de realisatie van energieambities, regie op de woningbouw via de Taskforce, het virtuele woonplein met een centrale website voor woningzoekenden, inburgering in Breda, diversiteit en de gespreksmethode Waarderend Vernieuwen, het samenwerkingsverband met NAC Breda en het ROC West-Brabant, het Wijkimpulsplan Haagse Beemden, de kracht van vrouwen en tot slot voor de leefbaarheidsaanpak: buurtvaders, grote broers en Matchkracht.

Breda, 26 november 2009