Gemeente Coevorden

Mogelijkheden woningbouw Molenakkers II in Dalen opnieuw in onderzoek

De gemeente Coevorden gaat opnieuw onderzoeken of een gedeeltelijke bebouwing van het gebied Molenakkers II in Dalen wellicht toch mogelijk is. Begin deze eeuw had de gemeente plannen om op deze locatie een uitbreiding van de woonwijk Molenakkers te realiseren. Uit onderzoek kwam echter naar voren dat het in gebied hoge archeologisch waarden aangetroffen werden, waardoor de gemeente van de plannen af moest zien. Nieuwe inzichten op het gebied van archeologie én de bevolkingskrimp waardoor er minder woningen gebouwd hoeven worden, zijn voor het college aanleiding om opnieuw Molenakkers II als mogelijke bouwlocatie te onderzoeken.

In 2004 bleek woningbouw op de locatie Molenakkers II niet mogelijk toen uit archeologisch onderzoek bleek dat er op deze plaats sporen van een oude nederzetting en resten van grafvelden zaten. Het Rijksbeleid was op dat moment om zo'n gebied volledig te beschermen, waardoor de provincie geen goedkeuring kon geven aan het bestemmingsplan Molenakkers II. Nieuwe inzichten geven aan dat er wellicht een mogelijkheid bestaat om op een deel van het terrein woningen te realiseren en gelijktijdig de rest van het gebied als archeologisch monument te bestempelen.

Woningbouw

De komende jaren zal er in Dalen weer sprake zijn van woningbouw. Het college wil aan de hand van een stappenplan in kaart brengen hoe groot de toekomstige woningbehoefte in Dalen is en op welke locaties eventueel gebouwd kan worden. Door de verwachte bevolkingskrimp in deze regio en de financiële beperkingen, wil het college verantwoorde keuzes maken in de mogelijke nieuwbouwkocaties in Dalen. Daarbij wordt gekeken of Molenakkers II past in de beperkte groeimogelijkheden van Dalen op langere termijn.