CDA

Voormalig CDA-europarlementariƫr Maria Martens als verkiezingswaarnemer naar Honduras

Op uitnodiging van het IRI vertrekt CDA-er Maria Martens op 26 november als verkiezingswaarnemer naar Honduras waar op 29 november verkiezingen worden gehouden.
IRI - het International Republican Institute en gevestigd in de Verenigde Staten - werkt samen met de Eduardo Frei Stichting van het CDA op het terrein van democratisering. De Election Observation Mission bestaat uit acht mensen, de helft Amerikanen, de helft Europeanen. Doel van de Missie is te kijken of de verkiezingen 'free and fair' zijn.

Op 29 november a.s. kiezen de inwoners van Honduras een nieuwe president. Ook wordt er gestemd voor een nieuwe parlement en zijn er zelfs lokale verkiezingen. Vanwege de specifieke omstandigheden nu in Honduras, door het gedwongen vertrek van president Zelaya in juni dit jaar, en een door het parlement aangewezen interim-president, heeft het IRI besloten om een verkiezingswaarneming te houden.

De verkiezingswaarnemers komen te zitten bij een stemlokaal. Zij letten op het juist navolgen van de procedures en de directe omgeving waarbinnen het stemmen plaatsvindt. Elke vorm van onregelmatigheid die geconstateerd wordt, noteren de waarnemers en rapporteren ze. Het IRI heeft ervaring met verkiezingswaarneminingen in meer dan honderd landen.