Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


26 nov 2009

Doetinchem krijgt Wijkveiligheidsteam

Doetinchem krijgt een Wijkveiligheidsteam dat zich gaat richten op overlast door jongeren. Het Integraal Wijkveiligheidsteam Doetinchem bestaat uit jeugdtoezichthouders, wijkwachten, jeugdhulp en de politie.

De werkwijze van het nieuwe Wijkveiligheidsteam valt uiteen in vier onderdelen. Allereerst richt het team zich op preventie: voorlichting en andere activiteiten waardoor overlast wordt vookomen. De tweede pijler is `activeren en adviseren'. Hierbij ligt de focus op gedragsverandering bij de overlastveroorzaker, zowel vrijwillig als via zogenaamde `bemoeizorg'.

Daarnaast richt het team zich op toezicht, handhaving, straf en gedwongen hulpverlening. Dit wordt ook wel `drang en dwang' genoemd. Tot slot vormt `beleid' onderdeel van het takenpakket, waarbij het met name gaat om het vinden en benutten van beleidsmatige mogelijkheden voor de aanpak van de overlast.

Vooralsnog gaat het om een pilot van een jaar. Eind 2010 wordt het nieuwe Integrale Wijkveiligheidsteam Doetinchem geëvalueerd. Het Wijkveiligheidsteam maakt onderdeel uit van het Veiligheidshuis Achterhoek.