Nieuw-Vlaamse Alliantie


Onverdoofd ritueel slachten moet stoppen! (26/11/09)

De beelden van GAIA over het onverdoofd ritueel slachten van dieren laten niemand onberoerd. Ook N-VA Kamerlid Flor Van Noppen vindt dat we hiervoor niet de ogen kunnen sluiten: We kunnen als maatschappij niet langer aanvaarden dat dieren op dergelijke manier aan hun einde komen. Hiervoor bestaat geen enkel excuus of uitzondering." Flor Van Noppen dient zo snel mogelijk een wetsvoorstel in om aan deze praktijken een einde te maken. Hij rekent hiervoor op de steun van alle politici die even gechoqueerd zijn als hij.

Onze vleesproductie vraagt uiteraard dat dieren worden gekweekt, getransporteerd en uiteindelijk gedood. Dit is de enige manier om vlees op ons bord te krijgen. Heel dit proces wordt terecht aan zeer strenge regels onderworpen om het zo diervriendelijk mogelijk te laten verlopen. Dat er uitzonderingen bestaan voor het onverdoofd slachten van dieren, om welke reden dan ook, is in strijd met alle inspanningen op dit vlak. Een bijkomend argument is dat het in verschillende Europese lidstaten al lang verboden is.

Uit het dossier van GAIA blijkt duidelijk dat slachthuizen om economische redenen soepel omspringen met het begrip rituele slachting. Bijna elk schaap en één op vijf van alle kalveren in ons land worden blijkbaar ritueel geslacht. Dit misbruik moet stoppen, aldus Van Noppen.

Ook de reactie van het FAVV roept vragen op. Het klopt dat het FAVV niet zelf de wetten maakt en slechts de naleving ervan controleert. Maar waarom is het niet zelf tot de conclusie gekomen dat slachthuizen misbruik maken van deze uitzondering?

Flor Van Noppen: Het FAVV is alle dagen aanwezig in onze slachthuizen. Ofwel weet het Voedselagentschap echt van niets zoals het zelf zegt, ofwel knijpt het een oogje dicht. Ik weet niet welk van de twee scenarios ik het ergst moet vinden.

Het verbieden van het onverdoofd ritueel slachten is zeer eenvoudig. Het vraagt enkel de schrapping van de uitzondering voor rituele slachtingen uit de Dierenwelzijnswet. Flor Van Noppen dient hiervoor zo snel mogelijk een wetsvoorstel in en rekent op alle politieke partijen voor de snelle goedkeuring.