Ingezonden persbericht



---



Persbericht YOUR CITY
Rotterdam, woensdag 18 november 2009

Oplevering Freestyle Sports stadion en eindmanifestie YOUR CITY Donderdag 26 en vrijdag 27 november 2009

Freerunners hebben samen met de architecten van 2012Architecten het Motorstraatgebied omgevormd tot een free-zone met een stadion en sport track. Tijdens de eindmanifestatie van YOUR CITY op donderdag 26 en vrijdag 27 november wordt het stadion opgeleverd met demonstraties en clinics. Op vrijdagmiddag 27 november organiseren stichting Kijk op Zuid en AIR een debat over hoe jongeren de stad gebruiken. Met ontwikkelaars, ontwerpers, kunstenaars, bewoners en gemeente. Aansluitend vindt in het Motorstraatgebied de Open Space Party van YOUR CITY plaats.

Tijdens de manifestatie YOUR CITY, Jongeren maken Zuid, een initiatief van Stichting Kijk op Zuid en AIR, hebben jongeren hun ideeën voor Rotterdam Zuid vormgegeven. Samen met architecten en kunstenaars is onderzocht hoe jongeren eigen plekken kunnen maken en creëren. Wat is de rol van jongeren in het proces van ruimtelijke ontwikkeling? Ondernemende en sportieve jongeren laten tijdens de programmaonderdelen I Bridge You en Freestyle Sports zien hoe ze de woon- en leefomgeving willen gebruiken, als ontwikkelaar van hun eigen plekken.

Voor skaters, freerunners en andere straatsporten vormt de stad het speelveld: over een railing kan je 'sliden' en tegen een muur maak je een dubbele achterwaartse salto. Hoe ziet de leefomgeving eruit door de ogen van straatsporters? De architecten van 2012Architecten hebben met freerunners het Motorstraatgebied omgevormd tot een free-zone met een stadion en sport track. Het is geen traditioneel stadion, maar een rauw terrein met betonblokken, kabelhaspels en containerdeuren waar freerunners en BMX-bikers kunnen trainen. Tijdens het Freestyle Sports event op donderdag 26 en vrijdag 27 november van 13.00 tot 18.00 uur wordt het stadion in het Motorstraatgebied opgeleverd; jonge straatsporters geven demonstraties en clinics in hun eigen arena. Op donderdagmiddag 26 november wordt samen met Partners for Healthy Cities en een special guest een urban dance workshop georganiseerd op de tijdelijke brug bij winkelcentrum Zuidplein.

Stichting Kijk op Zuid en AIR organiseren op vrijdag 27 november om 15.00 uur een debat op de tijdelijke brug (Zuidplein Hoog) met kunstenaars en architecten over de betekenis van YOUR CITY, Jongeren maken Zuid; wat is de rol die jongeren in de toekomst kunnen gaan spelen bij stedelijke ontwikkeling? Vrijdagavond 27 november wordt YOUR CITY van 17.00 tot 21.00 uur afgesloten met de Open Space Party. Studio Iris Schutten heeft de betekenis van freestyle sports voor het ontwerp van de stad onderzocht; zij heeft een speciale plattegrond voor Rotterdam ontworpen. De plattegrond wordt gepresenteerd tijdens het eindfeest.

Stichting Kijk op Zuid
Stichting Kijk op Zuid is een initiatief van Com·wonen, Dura Vermeer, Concire en Bouwfonds en is gericht op het creëren van nieuwe betekenisvolle plekken op Rotterdam Zuid. De beleving en het gebruik van architectuur en publieke ruimte staan centraal om de aantrekkingskracht van 'Zuid' te vergroten.

Informatie over AIR Foundation

AIR is het architectuurcentrum van Rotterdam. Het daagt uit tot het publieke en professionele gesprek over architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur van Rotterdam en haar regio.

noot voor de redactie/