Raad van State


donderdag 26 november 2009
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Naarden van het bestemmingsplan 'Stadzigt'. Het plan maakt de komst van een theehuis op het erf van een voormalige boerderij aan de Meerkade in Naarden mogelijk. Een aantal omwonenden vreest voor verkeersoverlast, omdat in het nabijgelegen natuurgebied 'Naardermeer' wandelpaden en speelplaatsen zijn aangelegd. Daarom komen zij tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200904224/1)

10.00 uur

Zitting over de sluiting door de burgemeester van Rotterdam van een belhuis aan de Adrianastraat in Rotterdam. De burgemeester heeft het belhuis voor een periode van zes maanden gesloten vanwege de handelsvoorraad softdrugs die daar was aangetroffen. Ook zouden er drugsgebruikers en dealers rondhangen bij het belhuis. De eigenaren zijn het niet eens met de sluiting. Volgens hen wil de burgemeester eigenlijk het belhuis wegwerken. Dit zou in overeenstemming zijn met het zogenoemde 'uitsterfbeleid' dat de gemeente voor belhuizen hanteert. Ook heeft de burgemeester er te weining rekening mee gehouden dat zij alle aanwijzingen van de wijkagent over de opslag van een handelsvoorraad hebben opgevolgd, aldus de eigenaren. Ook zouden zij genoeg maatregelen hebben genomen om overlast te voorkomen. Daarom komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Rotterdam heeft in februari 2009 een eerder beroep van de eigenaren ongegrond verklaard. (zaaknummer 200903500/1)

11.45 uur

Zitting over de intrekking door de korpschef van de politie Noord-Holland Noord van de jachtaktes van drie jagers uit Wieringermeer. Aan de akte is de voorwaarde verbonden dat zij alleen mogen jagen door licht te schijnen als zij daarvoor toestemming hebben van de eigenaren van de grond waarop gejaagd wordt. Volgens de korpschef hadden de jagers deze toestemming niet. De rechtbank in Alkmaar verklaarde in mei 2009 de eerdere beroepen van de jagers gegrond. Naar haar oordeel heeft de korpschef de jagers te streng gestraft, omdat het gaat om een licht administratieve overtreding. De korpschef is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200904415/1, 200904416/1 en 200904417/1)

14.00 uur

Zitting over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Wierden om de evangelische middelbare school De Passie op te nemen in het programma voor huisvestingsvoorzieningen voor 2008. De stichting "Evangelisch Bijbelgetrouw Voortgezet Onderwijs" uit Utrecht had om plaatsing op het programma verzocht. De stichting wil in Wierden een school voor voortgezet onderwijs opzetten. De gemeente heeft geen geld om de huisvesting van de school De Passie te bekostigen. Dat is ook de reden dat de gemeente de school niet in het programma voor huisvestingsvoorzieningen heeft opgenomen. De rechtbank in Almelo heeft in mei 2009 een eerder beroep van de stichting gegrond verklaard, omdat de gemeente volgens haar niet mag beslissen dat zij niet zal zorgen voor de huisvesting van een school. Hiermee zou de gemeente volgens de rechtbank de taak van de minister doorkruisen om tot een evenwichtige verdeling van onderwijsvoorzieningen te komen. Ook had de gemeente het verzoek naar haar oordeel niet mogen afwijzen, omdat de school inmiddels vijf jaar op het plan van scholen staat en daarom voor bekostiging van huisvesting in aanmerking komt. De gemeente is het niet met de uitspraak eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. De Raad van State oordeelde eerder over de weigering door het college om De Passie op te nemen in het programma voor huisvestingsvoorzieningen voor 2005, 2006 en 2007. Deze uitspraken met zaaknummers 200704577/1 en 200704581/1 (beide van 29 april 2008) en zaaknummer 200708905/1 (van 16 juli 2008) zijn te vinden op deze site. (zaaknummer 200904720/1)