Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

FRANSEN DOMINEREN DERDE DAG WK DART 18 2009
Nederlandse top drie in Aruba Heineken Catamaran Regatta

Aruba, 24 november 2009

----------
Twee Franse teams domineerden de derde dag van het WK Dart 18 2009 in Aruba. Titelverdediger Emmanuel Dodé en Fred Moreau pakten overtuigend beide paaltjes. De voormalige wereldkampioenen Thierry en Christine Wibaux klommen naar de derde plek overall. De Engelsen David Lloyd en Joanna Jones-Pierce wisten hun tweede positie te behouden. De Nederlanders deden met drie top tien resultaten ook goede zaken. Het verschil tussen de nummers twee tot en met vier is slechts één punt. De broers Pols gaan nog altijd onbedreigd aan de leiding van de Aruba Heineken Catamaran Regatta. De wind was met 20-25 knopen een fractie zachter.

De Franse koplopers waren in de eerste ochtendrace slecht weg. "We gingen te hard en moesten net voor het schot iets afvallen om niet te vroeg te zijn", legt Dodé uit. Ruud Goudriaan en Bart Damen vertrokken samen met de Franse en Britse topteams bij het startschip. Dodé: "Ik denk dat we na 200 meter ongeveer vijftiende lagen, waarna we strategisch goed hebben gevaren. We zijn zo snel mogelijk naar rechts gegaan, maar niet helemaal tot de layline (laatste rak dat het snelst tot de boei leidt). We gingen eerder overstag, omdat de wind bij de boventon vlakbij het strand onstabiel was. We wilden die overwegend linkse draaiingen benutten." Nicolette van Gorp en Ruud van Gisbergen speelden hetzelfde spelletje, wat hun uiteindelijk een keurige vijfde plaats opleverde. Van Gorp: "We gingen hard en ook de goede kant op."

De Britten Lloyd/Jones-Pierce rondden als eerste de bovenboei. Goudriaan en Damen als derde, maar die positie konden ze uiteindelijk niet vasthouden. Damen: "We verliezen te veel voor de wind. Dan gaan de doorgewinterde Dart-zeilers gewoon harder dan wij." Het werd daardoor een zesde plek. Lloyd en Jones-Pierce raakten uiteindelijk in het tweede kruisrak de leiding kwijt aan de Fransen. "Emmanuel kreeg flinke druk en was weg", aldus Lloyd. Thierry en Christine Wibaux werden derde.

Tweede Race - Goudriaan/Damen vliegen uit startblokken

Hoewel Dodé en Moreau een betere tweede start hadden, wonnen ze niet het eerste kruisrak. Moreau: "We werden afgedekt door Thierry, die minder hoog zeilde. We besloten daarom te dippen en onder hem langs te varen." Ondertussen gingen Goudriaan en Damen er hard vandoor. In de laatste klapjes voor de boventon kwamen ze als beste uit de bus. Damen: "Het was ons doel om een keer als eerste rond de boei te gaan, dus dit was super. Helaas moesten we voor de wind weer inleveren. Die andere teams zijn een klasse beter. Wij varen nooit meer Dart en zijn soms echt Peppi en Kokki aan boord." Zowel Dodé/Moreau als het echtpaar Wibaux wisten hun Dart 18 wel prima op snelheid te houden. Ze finishten respectievelijk als eerste en tweede.

Goudriaan en Damen kwamen als vierde binnen en de Nederlanders Dick Ganseman en Claire Otjes als zesde. Van Gorp en Van Risbergen wisten de schade van een slechte start te beperken tot de achtste plek, waarmee ze in het algemeen klassement naar de zevende plaats stegen.

Aruba Heineken Catamaran Regatta

Bij de Aruba Heineken Catamaran Regatta was de competitie vandaag weer op sterkte. Er was volop actie met enkele capsizes als gevolg. Tien van de vijftien teams konden de stevige zeilcondities handelen. Xander en Marc Pols wonnen beide races, maar voelden vooral in de eerste race toch enige druk van John Moret en Paul Smissaert. Maar dit onfortuinlijke tweetal hield het opnieuw niet droog, waardoor Leo Ambtman en Maarten Kroon hun Tornado er gemakkelijk langs konden sturen. Moret, met gekneusde hand: "Wij zijn de kampioenen van het omslaan deze week. Maar we zijn er nu klaar mee. Morgen pakken we Xander."

Dart 18 Worlds 2009 - Top vijf na drie races


* FRA - Emmanuel Dodé & Fred

* Moreau, 3 punten

* GBR - David Lloyd & Joanna

* Jones-Pierce, 9 punten

* FRA - Thierry & Christine

* Wibaux, 10 punten

* GER - Matthias Huber & Dominik

* Volke, 10 punten

* NED - Ruud Goudriaan & Bart

* Damen, 14 punten

Top drie Aruba Heineken Catamaran Regatta:


* NED - F18 - Xander & Mark Pols, 3 punten
* NED - F18 - John Moret & Paul

* Smissaert, 6 punten

* NED - Tornado- Leo Ambtman & Maarten

* Kroon, 22 punten

Voor morgen staan er drie races gepland voor beide vloten.

De 19e Aruba Heineken Catamaran Regatta en het WK Dart18 worden naast de hoofdsponsors Aruba Tourism Authority en Heineken Aruba NV mede mogelijk gemaakt door Martinair, GILS Worldwide, Setar, Holiday Inn, Does &

Cadushi, Tropical Bottling Company, Coca Cola, AWA, Aruba Aloë, VR Shipping, Aruba Watersports Center, Palm Tours, Pelican Watersports, Seaworld Explorer, Moomba, Zwitserleven, TNG, Patria en AMI Kappers.

/// Einde




Ingezonden persbericht